Torsdag 02 April 2015

Nu publicerar vi förundersökningen om Julian Assange

När jag läser förundersökningen om Assanges "sexbrott" förstår jag varför polis och åklagare inte åker till London och förhör honom. Gjorde man det skulle utredningen läggas ner med den klara motiveringen: Brott ej styrkt. 

Bilden som illustrerar den här artikeln visar hur man i stora delar av världen ser på staten Sveriges agerande gentemot Julian Assange.

Jag har en tid haft tillgång till hela den svenska förundersökningen om Julian Assanges påstådda sexbrott. Har varit tveksam till om vi skulle publicera den eller inte. Inte för att den är sekretessbelagd. Det finns ofta anledning för oss på Para§raf att låta publicera dokument som makthavare av olika slag vill dölja.

Utan för att den avhandlar intima sexuella detaljer. Och att de två kvinnorna som anmält Assange därmed i viss mån blir uthängda. Men det smutsiga spel som nu pågått månad efter månad gör att vi ändå publicerar den.

Frågor och svar

Några korta frågor och svar beskriver vad det handlar om:

Raggade Assange upp de här två kvinnorna?

Nej, de raggade upp honom och erbjöd honom att bo i deras lägenheter.

Sa de ifrån om att de inte ville ligga med honom?

Nej, inte alls.

Använde han våld för att ha sex med dem?

Nej.

Ville han helst ha sex utan kondom?

Ja, men det är inte olagligt.

Hade han medvetet sönder en kondom?

Det är ett påstående som han tillbakavisar och hur det var med den saken kan inte påvisas genom utredningen.

Blev någon av kvinnorna gravid eller smittad av någon sjukdom?

Nej.

Varför blev det överhuvudtaget en polisutredning om sexbrott?

Därför att de två kvinnorna ville få reda på om de via polisen kunde tvinga Assange att testa sig för HIV. I det läget var de inte en sekund inne på att hävda någon form av sexbrott och än mindre våldtäkt. Men diverse poliser, advokater/målsägarbiträden och deras medarbetare övertygade kvinnorna om att anmäla Assange för sexbrott, inklusive våldtäkt. Troligen ångrar kvinnorna det här idag, då de rimligen förstår i vilket maktspel de har hamnat – och hur det de har blivit utnyttjade av olika krafter.

Som en rockidol

När vi sett Assange i tv-reportage från olika delar världen är det alltid minst en kvinna vid hans sida som tittar beundrande på honom. Han behandlas lite som en rockidol och omges följaktligen av groupies. I det här fallet intelligensgroupies.

Problemet är att han sedan också uppträder som en för tillfället firad rockstjärna i sina relationer med kvinnorna som han hamnar i säng med. Av förundersökningen framgår att han är långt ifrån att vara någon fint uppvaktande gentleman. Kvinnorna får betala hans mat och resor. Och hans inställning och attityd vad gäller det erotiska kan nog bäst beskrivas i orden:

– Nå, ska vi knulla eller hur ska du ha det?

Han visar alltså tydligt att den han för tillfället delar säng med, definitivt inte är kvinnan i hans liv. Därtill tycks det vara si och så med hygienen. Kort sagt, kanske inte den roligaste att ha kvar i sin lägenhet efter den första nattens äventyr. Men det är inget nytt under solen. Vem har inte upplevt det, antingen vi är män eller kvinnor?

Situationen kan vara mer eller mindre otrevlig eller rent av lite obehaglig. Men det har inte hänt något olagligt, hur mycket vi än kanske ångrar just det erotiska äventyret.

Varnade Assange

En av journalisterna som hörs i förundersökningen berättar hur han varnar Assange för vad som kan resultera i att han blir honeytrapped, alltså hamnar i en sexfälla. Han gör det för att han ser hur kvinnor svärmar runt Assange, och han reagerar speciellt inför hur en av de här kvinnorna agerar.

Nu tror jag inte en sekund att de här kvinnorna ingår i någon konspiration mot Assange. Men man må vara oerhört naiv om man inte inser att olika krafter har utnyttjat situationen – och därmed dessa kvinnor.

Borde läggas ner

Jag har bett fyra erfarna domstolsjurister att läsa förundersökningen och bedöma om de kan se någon grund för åtal. Ingen av dem är advokat. En kunde möjligen tänka sig ett åtal för ofredande, men var tveksam till om det skulle hålla. De andra tre var samstämmiga i att det hela borde läggas ned. Alltså samma sak som den högt respekterade chefsåklagaren Eva Finné kom fram till när fallet hamnade på hennes bord.

Julian Assange må vara en drumlig älskare och ibland uppträda arrogant. Han utnyttjar onekligen sin stjärnstatus – men inget av det är olagligt. Och man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att inse att det nuvarande läget är det absolut bästa för CIA och USA:

Han gömmer sig på en ambassad hos ett stat som står för allt det han motarbetat. Och han vägrar att åka till Sverige för att förhöras om de sexbrott han är misstänkt för. För USA kunde det naturligtvis inte vara bättre. Att han där skulle dömas till livstids fängelse eller liknande skulle försätta USA i en mycket svårare situation såväl på hemmaplan som internationellt. 

Det sista som Julian Assange säger när han förhörs i utredningen i Sverige är:

– Vi kan alltid fortsätta om det behövs.

Det har han därefter hållit fast vid. Han har hela tiden varit tillgänglig för förhör i London – och är det än idag. När jag läser förundersökningen inser jag varför det inte blivit något mer förhör. Varför inte några poliser och åklagare har tagit sig till London och klarat ut det här:

Det skulle resulterat i att det hela lades ner. Eller uttryckt mer juridiskt och formellt: Brott ej styrkt. Av någon anledning vill inte staten Sverige medverka till det.

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nu äntligen har vi fått fart på vårt Nyhetsbrev. Mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Därtill extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

 

Nedan publicerar vi hela förundersökningen om Assange som separat fil. Tidigare artikel om fallet Assange finns att läsa här: Hög tid att förhöra Assange.
Ämnesord Bilden

Dick Sundevall

Maila:

Bilden

En av de gånger som poliserna rider in i folkmassan

Svensk polis gör aldrig fel

Så har det hänt igen, svenska polischefer och befäl försöker lösa en situation genom oproportionerligt våld. De tycks inte vara medvetna om att det kan finnas andra metoder än detta övervåld. Den riktigt otäcka frågan är om det är en tillfällighet att det är just i nazisternas och Sverigedemokraternas starkaste fäste, Skåne, som det här inträffar?

Cold case

Med jämna mellanrum sveper en tydlig trend eller en företeelse in som en vårvind över vårt land. För lite mer än tio år sedan hade en tv-serie premiär i Hollywood. Serien i sig kanske inte nådde några astronomiska höjder, men ordet och fenomenet cold case gick rakt in i vårt medvetande, och ända in i polisens rubriksättningsavdelning.

Bojkotta matcherna

Hade han våldtagit någons syster eller dotter? Nej. Hade han stulit något från någon? Nej. Hade han dödat någon? Nej. Han höll på det andra laget – och därför skulle han dödas. Polisen tycks inte kunna kontrollera det här. Inte heller klubbarna, och minst av allt supporterorganisationerna. Så vad att göra?

Nationalism utan bruna ränder

Visst får vi älska vårt Sverige, utan att behöva bli stämplade som högerextremistiska bruna löss i den svenska fanan. När Charlotte Kalla med fradga runt munnen går i mål som etta i stafetten i OS, står jag upp framför tv:n och skriker rakt ut. Och känner en stor varm stolthet över att de där fyra tjejerna har sett till att den svenska flaggan ska hissas högst upp och vår nationalsång ska ljuda ur högtalarna.

Ökad tilltro till rättsapparaten – eller tvärtom?

Under en måndagsmorgon mitt i vintern är det full fart i Stockholms tingsrätt. När klockan slår nio ekar utropen om kallelser till förhandlingar över hela den anrika lokalen på Kungsholmen. Vid informationstavlorna som anger vilka salar som förhandlingarna skall ske i trängs flackande blickar med varandra för att försöka hitta rätt. 

Inte så lite skumt

Vad är ett målsägarbiträdes uppgift? Dum fråga, det är naturligtvis att arbeta för sina klienter målsägarnas bästa. Men vad är det de två målsägarbiträdena Claes Borgström och Elisabeth Massi Fritz håller på med? De är målsägarbiträden åt de två kvinnorna som Julian Assange är anklagad för att ha begått sexuella övergrepp mot. Men arbetar de för sina klienters bästa?

84 olika feministiska grupperingar

Träffade en gammal arbetskompis förra veckan. Hon började direkt prata om Belinda Olssons program om den nya feminism, som Belinda kände sig främmande inför. Den här kollegan berättade att hon hade kommit fram till att det finns 84 olika grupperingar inom den svenska feminismen. 

Värt att lyssna på

Nu på onsdag den 8 januari håller Dan Josefsson föredrag på Stadsbiblioteket, Sveavägen 73 i Stockholm. Det handlar om hans research och wallraffande när han skrev boken Mannen som slutade ljuga. Ta chansen att komma dit och lyssna. Det börjar 18.30 men kom i tid för lokalen klarar bara 300 personer.

Nelson Mandela på återbesök i sin gamla cell

Motståndet mot Nelson Mandela

Nu hyllar alla Nelson Mandela och är det någon som förtjänar att hyllas så är det väl just han. Men låt oss inte glömma vilka det var som motarbetade honom och ANC. Som inte bara accepterade att en liten vit rasistisk minoritet förtryckte den svarta majoriteten i Sydafrika, utan också aktivt arbetade för att denna förtryckarregim skulle sitta kvar vid makten.

Joel Kinnaman och Jakob Eklund

Johan Falk-filmerna och Para§rafs medarbetare

Det har gått igång en ny omgång med Johan Falk-filmer på TV4. Alla som på DVD redan har sett den här omgången tycks vara överens om att den är klart bättre än den förra. Vill man som tv-tittare fördjupa sina kunskaper om rollfigurerna och skådespelarna är Para§raf helt rätt ställe.