Fredag 19 December 2014

Vart tog ni vägen, alla ni föräldrar?

Ni som kom till skolan och kollade läget. Jag minns pappan som kom in i vår klass när ett gäng killar varit elaka mot hans dotter. Pappan var fullständigt vansinnig. Skällde ut allt och alla. Ingen sa halv sju. Hela klassen satt och stirrade ner i bänken. Den där flickan fick vara ifred sen. 

Calle Paulsson
Calle Paulsson 

Calle Paulsson är ungdomspolis i Helsingborg.

Han presenterar sig så här: 
Adopterad från Colombia vid ett års ålder. Uppväxt i olika delar av Sverige. Bloggar, twittrar och föreläser. Var med och startade upp Områdes & ungdomsgruppen i Helsingborg, vilket är en ungdomsgrupp som jobbar förebyggande i utsatta områden och med ungdomar på individnivå. Det sker i samarbete med socialtjänst, kommun, skola och fritid, och även med andra personer och organisationer som verkar i ungdomsvärlden i Helsingborg.

Calle extraknäcker som skådis och kan bland annat ses som knarklangare i några av Johan Falk-filmerna.

Nu går han över från att blogga till att skriva krönikor på Para§raf.

De föräldrar som gick in på fritids och hängde där en halvtimme innan det var dags att åka hem. Tog en kaffe med fritidsledarna. Slängde käft med lite ungar. Jontes farsa liksom. Han kom alltid, vi visste det. Jontes farsa var hård men rättvis. Därför gick han hem hos alla.

   De där morsorna som kom ut på gården och skrek att nu fick vi sluta lira boll. Mörkret hade fallit och det var dags för kvällsmat och sedan ner i bingen. De sa även till andras ungar.

   – Gå hem med dig.

   Vi höll truten och gjorde som de vuxna sa. Morsan gick in och ringde polarnas föräldrar. Sa att hon skickat hem dem. Telefonkedjorna var givna. Vissa päron dök upp mer frekvent än andra. Visst suckades det.

   – Fan nu kommer Henkes farsa.

   Ibland för att skälla, eller bara för att visa hur man sköt en sträckt vrist. Han avbröt vårt spel. Men vi höll käft. Tittade otåligt på medan Henkes farsa sköt boll efter boll i målet. Sträckt vrist. Bredsida. Henke avled varje gång.

   Föräldrarna var givna under min uppväxt. De fanns där. Kollade läget. Sa ifrån. Ville vara med. Dök upp eller hämtades.

   – Jag säger till farsan om ni inte slutar.

   En kille som var syrian brukade säga sådär. Vi retade killen, och hans farsa blev galen. Vi visste vad som gällde. Så fort killen gick för att hämta sin farsa så la vi benen på ryggen. Man ville på nåt sätt visa sig duktig inför vuxenvärlden. Man ville inte att polarnas föräldrar skulle tycka att man var ett dåligt umgänge. Vara ögontjänare och vara överdrivet trevlig. Inte tjafsa emot. Det var melodin.

   Jag minns killen i fotbollslaget. Vi satt i omklädningsrummet. Killen satt på en bänk och sparkade på en dörr som inte gick att stänga ordentligt. Upprepade gånger sparkade han till den. En annan killes farsa kom in. Han sa till killen som satt och sparkade på dörren.

   – Sluta sparka på dörren!

   – Det gör väl inget, svarade killen nonchalant.

   Gubben blev galen och skrek

   – GÖR DET INGET!!!!????

   Han tog killen i kragen och tryckte upp honom mot väggen. Gav honom en utskällning så att hans hår än idag står bakåt. Vi andra satt som förstenade.

   Idag, 2013, hade väl den där farsan blivit anmäld. En ung kille har väl rätt att få sparka på en dörr utan att bli upptryckt mot väggen? Jag menar att den där farsan är sällsynt idag. Jag menar att de där morsorna som gick ner på gården och kallade in sina ungar inte heller finns i överflöd. Jag menar att vuxenvärlden inte alls på samma sätt rör sig i ungdomarnas värld. 

Calle har följt upp den här krönikan med en till på samma tema: Dags att våga stå upp.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

Ämnesord Krönikor

Carlos Paulsson

Maila:

Kommentarer

Kommentar från Calle Polis

Hej Bella.
Tyvärr har jag stött på fenomenet där skolor mörkar problem. Det finns en skolpeng att slåss om. I Helsingborg rev vi dessa barriärer ganska snabbt genom bra diskussioner, och vädjan till öppenhet. Som du beskriver det finns det all anledning för dig att ta diskussionen med någon ungdomspolis som tjänstgör i Umeå.

Kommentar från bella

Det tragiska är att på vissa skolor är inte föräldrarna välkommna o jag vet en skola här i umeå där det går runt till eleverna o verkligen matar in att de ska va tysta när någon frågar annnars blir det reprisalier ,,på en annnan skola håller dom på med psykisk mobbing mot föräldrarna o det gör att barnen far välldigt illa i skolan o speciellt i klasser där det finns funktionshinder o där dom anställt sina kompissar o släktingar eller sin man eller fru ...jag pratar av egen erfarenhet o dessa har även personliga privata länkar till kommunen för att statisktiken ska se fin ut i umeå

Kommentar från Hampus

Jag växte visserligen upp i skarven mellan den föräldrageneration du beskriver och den nya som säger "hen" och lovprisar MP:s ickevåldsförsvar. Men nog tycker jag att scenariot där en kille sparkar på dörren är liiite väl att ta, va?

Nog om han hade sparkat för att förstöra dörren på något vis, då hade väl en utskällning av den kalibern kommit väl till pass och det utan föregående tillsägelse. Det har till och med jag varit med om.

Men att få en tillsägelse för ett beteende som kan liknas vid att rulla tummarna (utan att förringa faktumet att föräldern gjorde rätt i att säga ifrån) för att bli mer eller mindre demolerad för att man inte lyssnar är lite väl hårt, tycker jag. Ett grabbatag i armen med en metodisk förklaring om att man lyssnar när äldre talar hade varit lämpligare.

Kommentar från Calle Polis

Hej Marjis!
Din berättelse är tyvärr inte unik, men givetvis fullständigt oacceptebel. Och det är väl detta krönikan vill belysa. Hade det funnits Marjis x10 i ditt område hade konsekvenserna varit annorlunda. För kidsen alltså. Ensam är inte stark, Kidsen kan inte angripa eller tysta en enad vuxenvärld.

Kämpa på!

Kommentar från Marjis

Jag e en av dem som reagerar. Säger åt ungdomar att vårda sitt språk, kontaktar föräldrar om jag lyckas spåra ungdomarna till en adress. Pga det har jag fått bilen bränd, en repad, sonen slagen, fönstret krossat. Men det värsta och mest sorgliga är likgiltiga, stumma, icke reagerande föräldrar. Föräldrar som står där, på sin höjd kanske ber om ursäkt. That's it! Förstå att barn och ungdomar blir konstiga!

Kommentar från Calle Polis

Det är väl just så vi inte får tänka. Tyvärr har jag hört för många föräldrar som sagt att "När mina barn är i skolan så är det skolans ansvar att ta hand om min unge". Håller absolut inte med där. Det va lite det som var den röda tråden i krönikan. Förr tog föräldrar en sväng förbi skolan. Kom ut på rastgården. kom in i korridoren. Det är för många måste idag. Sant! Dagarna går i 130 för alla. Visste hade föräldrar som inte hinner/hänger med mått bra av samhällets stöd på ett annat sätt än vad det är idag.

Kommentar från F.

Var är föräldrar??

Finns inga längre, inte i Sverige i alla fall, där båda föräldrar måste jobba heltid häken av sig. Där barnet är på dagis vid 1 år, istället för att vara hemma med mamma, den personen vi ALLA behöver mest vid denna åldern. Staten är numera våra föräldrar. Det är dem som tog över familjen. Vi behöver inte längre ta hand om våra bebisar,ungdomar och gamlingar. Vi behöver bara jobba hela dagen så att staten får så mycket skattepengar som möjligt. Vi struntar i familjen och människan. Pengar är viktigast, för detta moderlösa korkade samhälle. Och Staten har sin egen armé av tjänstemän som ska sköta oss. ..praktiskt eller hur? :)

Kommentar från Jimmy

Visst säger man till, och riskerar sten-, äggkastning. Att bli uppsökt av gäng som inte accepterar tillsägelser av släkt/vänner. Förföljelser och trakasserier. Vilket har hänt.. Men visst måste vi vuxna våga säga ifrån, visa oss.

Kommentar från Daniel

Mycket bra! Skriv mer Calle!

Kommentar från Andreas

Bästa jag läst på mycket, mycket länge! Ska försöka bli mer som du beskriver fr.o.m nu! Tack! :)

Kommentar från Johan

Du skriver så oerhört vettigt, Calle. Och jag håller med dig till fullo. Precis så här var det även när jag växte upp. Var man än vände sig så fanns det någon vuxen i närheten. Det var inte så att de övervakade varje steg man tog, men de fanns precis inom räckhåll för att uppfatta exakt vad som försiggick. Gjorde man fel fick man också höra det och det dröjde länge innan man provade nåt liknande igen, om man ens fick för sig att upprepa samma misstag. Även om jag inte ännu är pappa själv så försöker jag vara en så bra fadersgestalt åt de barn jag ändå har i min närhet, speciellt för de barn vars fäder inte finns där. Dina bägge krönikor har med all säkerhet inspirerat många med mig att fortsätta föregå med gott exempel och fortsätta säga ifrån även till andras barn när de är ute på tunn is. All heder åt dig!

Kommentar från Anneli

Mycket bra skrivet.E kanske dax för oss föräldrar att ta upp kampen när det gäller uppfostran på våra barn.Jag försöker följa det min egen mamma lärt mej men e tyvärr inte så lätt i dagens samhälle men än så länge har jag nog lyckats ganska så bra.Har en 13-årig tjej o det e inte det lättaste:)

Kommentar från X Y

Många tysta trotjänare av rättvisa och sanning, de som växte upp under de rätta förhållanden, fortsätter att göra de rätta sakerna än idag.. de syns dock inte mycket

Kommentar från Assalafi

Mycket bra skrivet?
Men varför e du polis. Nova gruppen tryckte ner min syster naken med en k-pist emot huvudet. Om polisen har en lag som tillåter dom att bryta mot de männskliga rättigheterna då beter sig folket efter dom dom. Eller låt mig citera en följeslagares (må Allah vara nöjd med honom) ord; Ur ett dåligt folk kommer det dåliga makthavare.

Kommentar från Carina

Så sant det du skriver. Jag är född -64 och uppvuxen då mammor fortfarande arbetade i hemmet. Det fanns alltid någon mamma som hade koll :) På 80-talet fick jag mina 2 av mina 4 barn...och då fanns det fortfarande några mammor som valde att vara hemma med sina barn OCH det fanns dagmammor!! Dessa dagmammor var alltid ute på gården och höllt på så vis koll på alla barn :)
Nu finns det sällan eller aldrig någon vuxen ute på lekplatsen. Man ser aldrig en grupp med vuxna som sitter och fikar...för samhället har sparat in på så mycket som våra barn måddebra av.

Kommentar från Anette

Jag har också varit en "obekväm" förälder. När en av mina pojkar och hans klasskompisar stal i en butik så skulle inte jag få reda på det. Dom andra föräldrarna visste om det, men inte jag. Till slut fick jag reda på det. Drog ihop kvarterspolisen, kristeamet och lärare. Polisen kom till skolan i full utstyrsel och med polisbil. Grabbarna höll på att göra på sej. Kristeamet behövdes inte men vi ville prata med grabbarna. Läraren kontaktade jag så hon skulle veta vad som komma skulle. Jag berättade även för grabbarna att det fanns bilder på dom i den butik dom stulit i. Min grabb har nu idag berättat att han inte stulit så mycket som en knappnål och att även om han var skitskraj just då ändå kände lättnad när jag tog tag i detta. Det tog över ett år innan han vågade gå in i butiken igen. Jag gjorde det här av omtanke för grabbarna.
Jag själv hade inte några tider jag behövde vara hemma på kvällarna och andra gränser. Jag skapade dom själv. Ljög för mina kompisar att jag var tvungen att vara hemma vid en viss tid. Att ha gränser ger trygghet. Känslan att någon är hemma och väntar på en och om man inte kommer hem i tid är det någon som blir orolig. Samhället i dag är kriminellt och skyddar dom som beter sej illa mot sina medmänniskor. Mina grabbar kommer från landet. Vi hade kor. Dom blev mobbade av några invandrarkillar. När dom till slut svarade upp blev dom uppkallade till rektorn. Och det resulterade i att de mobbande killarna fick rätt. Jag blev förbannad och drog ihop ett möte vilket resulterade i att vi var rasister. Det jag ville var att alla dom här grabbarna skulle kunna hitta på något gemensamt på rasterna. Spela pingis eller annat. MED en vuxen skolpersonals sällskap. Men det gick inte. Dagen efter gick min yngsta grabb till rektorn och ställde frågan om hur han tyckte mötet gått. Då erkände rektorn att det blivit lite fel. Men inte att han kunde kontakta alla parter och be om ursäkt, inte. Sånt här kan få vilken ungdom som helst att tappa förstroendet för vuxna.

Kommentar från Lars

Bra sagt, bra skrivet...! Jag är uppväxt med tanten som öppnade fönstret och sa till oss. Gubben som kom ut och bad oss veta hut. Jag kommer ihåg det väl, deras sätt att säga ifrån och att bry sig om andra. Vad jag gör åt det själv ? Jag är aktiv nattvandrare och är inne på 7:e året nu i min lilla stad där jag bor och det har gett resultat. På samma sätt som då jag växte upp, säger jag ifrån fast på ett lite annat sätt. Men det fungerar varje gång jag är ute...

Kommentar från midna

Man kanske inte var så glad med päronens auktoritära sätt om man valt bort det uppfostringssättet. Lätt att ta tag i folks nackar och trycka dem mot väggen när de är mycket mindre än dig själv. Har du inte lärt dig att förklara saker på ett civilt sätt? Gå till en dörrvakt på klubben och gör det med dem, se vad som händer ;) Barn har lika rättigheter med alla andra invånare. Du kan inte hota dem med våld för att få dem att förstå nåt, det är helt enkelt olagligt. Hur klarar du ditt eget liv om du inte får ta till hot för att få din röst hörd? hur kommer de att klara av sina liv om de lär sig av dig?

Kommentar från Micke

Det du just skrev skulle kunna vart gården jag växte upp på, fick en enorm back in the days känsla. Fanns några föräldrar där som man visste att var de dom som kom fick man sig en förjävla utskällning om man höll på med dumheter och även om mina egna kom.
Men endå var det även dom alla tyckte mest om. När jag gick andra året i skolan var det ett 3 grabbar som gick året över mig som höll på och retades en dag och farsan som var mobbad som liten flög i taket när jag kom gråtandes hem. Då knalla ha med mig till skolan sen fick min lärare och dom här grabbarna sitta i ett klass rum medans dom först fick sig en rejäl utskällning, men sedan berätta även farsan om hur han hade blivit mobbad som liten och hur mycket det kan förstöra. Jag hade aldrig mer nå problem med dom här killarna sen. Jag skulle vilja se vems förälder som gör nått sånt i dag.

Kommentar från Maggan

Föräldrar ska finnas överallt, det är givet. Men jag håller inte riktigt med om att det var bättre förr. Jag är 60-talist och på skolan där jag gick var man livrädd när man gick korridoren fram. Flera av pojkarna hade verktyg med sig för att göra inbrott efter skolans slut. Fylla förekom på skoltid, även andra droger förekom. Skällsord som hora och bögjävel var inte ovanligt. Föräldrar syntes aldrig till, vare sig i skolan eller ungdomsgården. Ledarna på ungdomsgården satt och krökade på fredagkvällen innan de gick på krogen. De kvällar det var inträde (något band eller filmvisning) kunde man som tjej slippa betala om de fick ta en på brösten. Att ifrågasätta skolans auktoritet fanns inte, det var bara att bita ihop. Men visst undrar men var föräldrarna är idag, men under min uppväxt var de inte överdrivet närvarande heller. Kanske är det dags att ställa högre krav på alla vuxna??

Kommentar från jenita

Mkt bra skrivet , Håller med var är medmänskligheten överhuvudtaget? Jag är uppvuxen med en pappa som var likadan alla hade respekt för han inte för han var elak men högljudd , och var den som tordes bryta upp en dörr där det fanns en minderårig flicka kanonfull hos en äldre man bla .. och han sket fullständigt i om han blev anmäld el inte , så är jag också och är stolt över det. jag lägger mig i även opm jag inte har med det att göra oavsett vad det gäller och jag önskar att alla tar denna läsning på allvar och gör så som det var förr inte förlita sig på andra . tack för mig .

Kommentar från P

Jobbar själv på en skola.
Två grabbar åkte hem från en övning för att de var sjuka. Hörde ljud nära skolan vid halv ett på natten, gick ditt för att kolla vad det var. De var de grabbarna som tjoade på. Jag sa: -vad bra att ni verkar vara friska nu, passa på att gå och lägga er istället så ni orkar komma tillbaka till skolan.
Fick sedan höra att rektorn hade fått ett argt samtal från en mamma att lärare inte ska "ge sig på" elever efter skoltid...men suck...vart är vi på väg?

Kommentar från Merja Persson Toiminen

Har många gånger efterlyst var sammanhållningen samt modet blivit av från oss föräldrar? Ingen bryr sig och barnen svär vid tid och otid. Föräldrar backar vid konflikter, de vågar inte bli jobbiga inför andra föräldrar. Lekplatser står tomma för barnen sitter vid datorn eller mobiltelefonen. Ingen har tid och våra barn har ingen fantasi. Våldet har eskalerat och jag tror att många barn skriker efter uppmärksamhet och någon som bryr sig. Vi jobbar ihjäl oss för att kunna köpa senaste Iphonen till sonen?
Barn behöver riktlinjer och någon som de respekterar, det hade föräldrar tid med förut. Tog upp detta på skolan med rektorerna och fick då höra att jag var gammaldags, så ser det inte ut idag. Jag är en engagerad förälder men får inte andra föräldrar med mig, tyvärr..

Kommentar från Zoran

Kan man inte få använda elpistol för att visa andras ungar till rätta. Då slipper man ialla fall fysisk kontakt. Dessutom blir ungarna bra mycket mer avslappnade efteråt, helt utan överskottsenergi.

Kommentar från Olle Strömbom

Det är inte ofta som jag använder det här uttrycket, men NU är det dags. Bra! Förbannat Bra! Jag har arbetat med ungdommar i 40 år och vet/övertygad att alla barn och ungdommar vill ha fasta ramar att följa. Att dom sen försöker ta sig utanför, är bara ett friskhetstecken. Jag har aldrig haft problem med mina eller andras ungar. Jag är nämligen konsekvent. men med alla ryggradslösa politiker, som inte vågar fatta beslut, eller stå upp för sin sak kommer det att vara så här.

Lägg till en kommentar

Krönikor

Dick Sundevall

Ett kuppförsök

Som så ofta är det först efter att det gått en tid som vi kan få hela bilden av vad som egentligen utspelat sig bakom kulisserna. Så även med beslutet om nyval. Vad vi fick uppleva var ett parlamentariskt kuppförsök som avstyrdes av regeringen.

Ricard A R Nilsson

Kirsebergsanstalten krävs på miljonskadestånd

På Kirsebergsanstalten finns asbest, mögel och andra miljömässiga missförhållanden. Dessutom har det förekommit att en vakt som granskat inkommande försändelser till fångarna har strimlat brev – något som har tystats ner. Till följd av alla oegentligheter har jag skrivit två omfattande anmälningar, en till Justitiekanslern (JK) med begäran om skadestånd i miljonklassen och en till Miljöförvaltningen i Malmö.

Dick Sundevall

Sjaskig poliskultur och ny rikspolischef

Många poliser i Stockholm snor varje år åt sig 10 000 kronor från skattebetalarna, genom att använda sina polislegitimationer för privata resor. Sannolikt är det likadant i övriga landet men det har nu avslöjats i Stockholm.

Dick Sundevall

En ohederlig dom

Jag har varit med om det förr, och misstänkte att det skulle bli så den här gången också. För hur skulle domstolen annars kunna runda matematiken? Man gjorde det genom att i sin dom utelämna väsentlig bevisning. Det handlar om Torgny Jönsson som inte fick rätt mot staten i Stockholms tingsrätt, trots att den bevisning försvaret la fram var ren och rak matematik. 

Dick Sundevall

Självklart att erkänna Palestina

I snart sagt alla svenska medier ser, hör och läser jag om att det är kontroversiellt att Sveriges nya regering nu erkänner Palestina. Varför det? Mer än 130 stater har redan gjort det. Och FN:s generalförsamling har gjort det. Samtidigt som allt fler tar tydligt avstånd från Israels aggressiva ockupationspolitik.

 

Ricard A R Nilsson

Bra att dömd jobbar i regeringskansliet

Flera medier har rapporterat om en person från Miljöpartiet som tidigare dömts för brott och som numera arbetar i regeringskansliet. Jag har två saker att säga om detta: Bra gjort av Miljöpartiet. För jäkligt gjort av medierna som blåser upp anställningen som om den är något negativt.

Dick Sundevall

Är det änglar vi vill ha?

Nu pågår jakten som bäst på de nya ministrarna. Vad har de för skelett i garderoben? Någon tidning hittar en fortkörning eller två, en annan någon förfallen och bortslarvad räkning som hamnat hos kronofogden. Och några har i tonåren prövat på att röka hasch. Själv är jag mer orolig över de där ministrarna som framstår som några slags änglar. 

Ricard A R Nilsson

”Hade jag varit lat hade jag fortsatt jobba här”

Ibland har jag antytt att kriminalvårdarna inte gör så mycket skäl för sin lön. Det är mycket sittande (som officiellt kallas för bevakningsuppdrag) och kaffedrickande (kanske för att hålla sig vakna). En vakt erkände faktiskt detta. Vet inte om det var menat för mig att skriva om, men de bör vid det här laget veta att allt som sägs kan komma att användas i mina krönikor.

Dick Sundevall

Barnens tårar gjorde ont

Har genom åren hört historier från intagna i landets fängelser om hur tufft det kan vara när barnen har varit på besök och besökstiden är slut. Hur barnen sliter i sin pappa för att han ska följa med hem. Eller tvärtom, hur de försöker gömma sig kvar hos pappan. I går fick jag själv bevittna det här. Det gjorde ont.

Ricard A R Nilsson

Högt valdeltagande i fängelse

Valdagen har kommit och gått, utmärkande var bland annat ett högt valdeltagande, 85,8 % bland de som röstade till riksdagen. Här i fängelse var det ännu högre, 93,3 % – i alla fall på avdelningen där jag är placerad. Tro det eller ej, men även här i fängelset är alltså politiken ett hett diskussionsämne.