Nyhetssammandrag måndag 25 april 2022

Publicerad 2022-04-25

Rättegången mot fyra Ericssonchefer för mutbrott inleds idag, högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan säger sig vara nöjd med ha startat upploppen i påskhelgen och stålverket i ukrainska Mariupol har visat sig ha något av en underjordisk stad. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Idag inleds rättegången mot de fyra Ericssonchefer som är åtalade för mutbrott. Det handlar om ett kontrakt som Ericsson bärgade på närmare 200 miljoner kronor för ett nytt 3G-nät i Djibouti, ett fattigt afrikanskt land med svåra korruptionsproblem.

De fyra är på olika sätt ansvariga för ett mutupplägg på drygt 2 miljoner dollar – närmare 20 miljoner kronor till dagens växelkurs, enligt åklagaren.

Betalningarna skedde via ett konsultbolag – bland de mutade finns, enligt åtalet, bland andra Djiboutis president och justitiekansler.
För pengarna ska Ericsson ha fått information som gjorde att man kunde lägga ett vinnande bud i upphandlingen.

Straffskalan som gällde vid tillfället är från sex månaders fängelse upp till sex år. Alla åtalade är svenska medborgare. Samtliga förnekar brott.

Den danske högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan har uttalat sig om upploppen under påskhelgen:

– Det blev som jag hade tänkt mig, säger han. Jag visar bara hur det förhåller sig. Man har rätt att veta om det går åt helvete. De svenskar som sover, de är ganska många och det är uppenbart att de måste vakna.

Redan till helgen har Paludan planer på att åka till Stockholm för ytterligare demonstrationer i utsatta områden, däribland Rinkeby.

– Jag har bokat flygbiljett till Stockholm på lördag och jag har också meddelat polisen och Säpo. Det är så man gör, säger han.

Stålverket i Mariupol, där ukrainska soldater har förskansat sig och civila tagit sin tillflykt, uppges vara byggt för att stå emot bombangrepp och har ett nätverk av tunnlar som sträcker sig 24 kilometer under jorden.

Under stålverket och staden finns i praktiken en annan stad, enligt personer som arbetat där. Där ska finnas matförråd, utrustning för ventilation, belysning och man har förberett för tillgång på vatten och installerat värmetåliga dörrar.

Kateryna Kitrish jobbade som ingenjör på stålverket i 16 år innan hon flydde undan striderna i Ukraina. Hon berättar att tunnlarna byggdes efter andra världskriget och att de sträcker sig hela 24 kilometer under jorden.

– De är mycket solida. Tunnlarna är gjorda för att människor ska kunna gömma sig undan bomber, säger hon till ABC News.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.