Av Dick Sundevall 2023-05-02
Projektet Britishvolt uppvisade redan tidigt flera likheter med tidigare engelska projekt, där dömda svenska medborgare byggt upp projekt i England och lyckats engagera stora grupper investerare att satsa miljardbelopp i en obefintlig verksamhet. Alltmedan ledningen och investeringssäljare flög privatjet och hyrde exklusiva boenden i Dubai, se bild ovan.I veckan polisanmäls fyra av de ledande bakom försäljningen av värdelösa aktier till intet ont anande svenska investorer. Tre av dessa med ett förflutet som investeringssäljare i det Göteborgsbaserade investmentföretaget Jool Capital.
Jools nuvarande VD har i intervju med Paragraf tagit avstånd från de tre tidigare anställdas agerande.
Britishvolt startades 2019 av Lars Carlström. Hans ambition var att bygga en megafabrik i Northtumberland, England för tillverkning av batterier till eldrivna bilar.
Carlström med begränsade egna ekonomiska möjligheter, hade visionen att bygga en verksamhet där enbart själva fabriken skulle kosta 3.8 miljarder pund eller 49 miljarder svenska kronor.
Till sin hjälp för att ordna 49 miljarder kronor engagerade han bland annat tre tidigare säljare vid Jool Capital, Orral Nadjari som VD och bolagets frontfigur, norrmannen Morten Skönbjerg med ett förflutet inom Jool och involverade när Jool miste sina rättigheter att bedriva verksamhet i Norge.
Carlström har framfört skriftligt till Para§raf att, ”jag lämnade Britishvolt i December 2020 och har ingen koppling eller involvering i de finansieringar som skedde därefter”.
Därutöver anlitades den tidigare Joolsäljaren Taygun Kenani som agerat säljare mot ett stort antal svenska investorer som under 2021 och 2022 tillsammans investerat närmare 150 miljoner kronor.
I anmälan som lämnas in hävdar ett trettiotal investorer att de vilseletts i samband med att de investerat i Britishvolt. Av närmare 700 email och telefonmeddelande framgår hur de anmälda personerna målat upp bilden av en framgångssaga och där stora investorer stod i kö för att finansiera verksamheten.
Världsledande banker påstods vara villiga att bistå vid börsintroduktioner och Aberdeen Bank påstods ha lämnat klartecken att finansiera byggnationen av Carlströms megafabrik.
Utan att ens ett enda batteri tillverkats och utan att spaden satts i marken vid Carlströms engelska fabrik påstods till svenska aktieköpare att Britishvolt skulle bygga fabriker i Indien, Kanada, England, USA Turkiet och i Indonesien.
Samtidigt som Britishvolts aktiesäljare påstod att engelska regeringen nu tecknat avtal med indonesiska regeringen om att Britishvolt skulle ges tillstånd att köpa nickel och kobolt till femtio procent av världsmarknadspriset genom indonesiska staten.
Inför svenskarna påstods även att en Britishvoltfabrik skulle uppföras i Oklahoma där amerikanska regeringen sagt sig vara beredd att skänka marken till Britishvolt och därutöver betala kostnaden för hela fabriken i avsikt att skapa nya arbetstillfällen.
Enligt Britishvolts aktiesäljare var det även klart att Kanadas regering skulle stå för stora delar av kostnaden av byggnationen av en fabrik som skulle kosta 60 miljarder kronor, totalt 75 procent av kostnaden tillsammans med statligt ägda Quebec Invest.
Bank of Canada påstods för första gången i sin historia ha bestämt sig för att gå in och göra en investering i ett utländskt företag, nämligen Britishvolt. Trots att företaget ännu inte framställt ett enda batteri och att Carlströms megaplant var en grushög i Northtumberland.
Trots alla påstådda och utlovade samarbeten kan konstateras att i konkursförvaltarens berättelse saknas helt spår av något som förverkligats. Det enda förvaltaren Ernst & Young hittat är två på intet sätt förpliktigande och därmed värdelösa avsiktsförklaringar.
När bolaget Britishvolt försattes i konkurs i januari i år, mindre än två år efter det att svenskarna drogs in i aktiekarusellen, hade grushögen i Northtumberland kostat aktieägare runt om i världen 2.2 miljarder kronor och bristen i konkursboet var 1.7 miljarder kronor.
Och det utan att ett enda batteri tillverkats och att någon fabriksbyggnad rests, ett projekt Made in Sweden.
I veckan polisanmäls Nadjari, Kenani och Skönbjerg under brottsrubricering grovt bedrägeri och grov penningtvätt. När aktieägarnas pengar strömmande in var det privatjet och överdåd som gällde, nu väntar sannolikt en annan och enklare tillvaro.
Enligt anmälan finns det övertygande bevisning om att de anmälda gjort betydande egen vinning i det påstådda investeringsbedrägeriet.
Av Dick Sundevall
I den här artikel i Affärsvärlden finns ett utförligt bra reportage om den här historien och dess bakgrund:
Kontroversiella svenskarna har charmat Boris Johnson
Tillägg 16.45:
Har fått massor med reaktioner på den här artikeln i form av mejl och telefonsamtal. Jag har bland mycket annat blivit hotad med att stämmas både i Sverige och i Italien.
Men vi på Para§raf har under de elva år vi verkat blivit utsatta för betydligt grövre hot än så. Vi viker inte ner oss.
Stort tack till alla er som kommit med information om den här historien och inte minst om de inblandade. Flera av er har framfört att ni vill att vi gräver vidare och skriver fler artiklar om det här. Och jag kan redan nu utlova att det blir fler artiklar.
En uppföljande artikel om den här härvan finns att ta del av här:
Britishvoltsäljaren som förvandlade guld till sand.
Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.