Britishvoltsäljaren som förvandlade guld till sand

Av Dick Sundevall 2023-05-05

Den nu 42-åriga Taygun Kenanis minst sagt brokiga karriär som säljare av investeringar såg i början av 2021 ut att vända uppåt och nå oanade höjder. Han hade kort dessförinnan lämnat sin tjänst som Head of Sales på det Göteborgsbaserade investmentbolaget Jool Capital med flertalet missnöjda kunder bakom sig.

En internationell karriär stod för dörren sedan han rekryterats som Director of Investor Relations till det nystartade engelska batteriföretaget Britishvolt.

Två år senare hade 4 miljarder försvunnit och kvar fanns en grushög i den engelska avkroken Northtumberland.

Tidigare i veckan publicerade Paragraf en artikel om hur ett stort antal svenska investorer skinnats in på kroppen sedan de investerat mångmiljonbelopp i den ofinansierade idé om att bygga en megafabrik i England för produktion av batterier till elbilar.

Taygun Kenani

Allt sedan tiden på First Swedish Reaserch via Jool Capital har Taygun Kenani ägnat sig åt aktieförsäljningar i så kallade högriskprojekt.
Normalt innebärande ett högre risktagande för den som köper aktier – men som när Kenani sålt in investeringarna har beskrivits som fullkomligt riskfria.
Som vi tidigare berättat rekryterades Taygun Kenani av Britishvolts VD, den tidigare Jool säljaren Orral Nadjari, för att hitta köpare till aktierna i Lars Carlströms vision om att med hjälp av 40 miljarder kronor bygga Englands största batterifabrik.

En av de första personer som Kenani vände sig till var en av hans tidigare Jool-kunder som han under årens lopp redan sålt aktier till för tiotals miljoner kronor.

När Kenani i början av 2021 kontaktade kunden och föreslog att han istället för att investera i Jool, borde satsa de pengar han hade kvar i Britishvolt.

Kenani försäkrade att han själva satsat mångmiljonbelopp i köp av aktier i Britishvolt och trollade i rask takt fram kaniner ur hatten som får även den mest förhärdade bedragaren att blekna.

Kenani påstod inför den tidigare Joolkunden att engelska regeringen tecknat avtal med indonesiska regeringen om att Britishvolt skulle ges tillstånd att köpa nickel och kobolt till femtio procent av världsmarknadspriset genom indonesiska staten och att avtalet till hundra procent var klart, se nedan.

Inför kunden påstod även Kenani
i september 2021 att finansiering av fas 1 för byggnationen av megafabriken var klar och att banken Aberdeen sagt ja till att låna ut när 10 miljarder kronor till Britishvolt.

Euforiskt meddelade Kenani svenska investorer att en Britishvoltfabrik skulle uppföras i Oklahoma där amerikanska regeringen sagt sig vara beredd att skänka marken till Britishvolt och därutöver betala kostnaden för hela fabriken i avsikt att skapa nya arbetstillfällen.

Bland de över 700 screenshots som säkrats hos Taygun Kenanis svenska aktiekunder framgår att det klart att Kanadas regering skulle stå för stora delar av kostnaden av byggnationen av en fabrik som skulle kosta 60 miljarder kronor, det vill säga 75 procent av kostnaden tillsammans med statligt ägda Quebec Invest.

Det här är endast en bråkdel av alla de direkt osanna påståenden som lurat ett femtiotal svenska aktieköpare att köpa värdelösa aktier för sammanlagt 150 miljoner kronor. Sålda och marknadsförda av Taygun Kenani.

Under de två år som tidigare Jooltrion Orral Nadjari, Taygun Kenani och Morten Skönbjerg jagade kapital såldes aktier i Britishvolt för mer än 2.2 miljarder kronor.

När bolaget försattes i konkurs i januari 2023 lämnade man efter sig en närmast värdelös grushög i Northtumberland och 50 utarmade svenska investorer.

Nu polisanmäls Taygun Kenani, Orral Nadjari och Morten Skönbjerg för alla de vilseledanden som skapade en miljardkrasch med mängder av ruinerade och skuldsatta offer.

Av Dick Sundevall


  Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.