Osäkrad dator

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Ministrar som gömmer sig bakom sina barn med snack om att de tagit illa vid sig, när de gjort bort sig och måste avgå, får mig att osäkra datorn.

Vad som också får håret att resa sig och fingrarna att börja hamra på tangentbordet, är

det där jävla uttrycket, ”vi ska se över våra rutiner”. Snart sagt alla i chefsställning har lärt sig att använda det när något drastiskt har hänt. Någon kan ha avlidit på grund av någon eller någras försummelse, som minst borde ses som grovt tjänstefel. Eller till och med: Vållande till annans död.

Då framträder någon chef i tv eller radio och säger:

– Vi ska se över våra rutiner.

Betyder vadå?

Vad fan betyder det? Jag vet inte. Men jag vet vad det inte betyder: Ingen behöver stå till svars. Ingen blir varnad och än mindre avskedad. Och inga chefer och mellanchefer blir omplacerade. För i ”våra rutiner” som ska ses över finns inga människor med ett personligt ansvar.

Därför kunde den där unga tjejen på ett behandlingshem ta livet av sig, trots att det var klargjort att hon måste ha ständig tillsyn för att hon var självmordsbenägen, utan att det blev några konsekvenser för någon annan än för henne själv och hennes anhöriga. Likaså med gamlingen på ålderdomshemmet som glömdes ute på en balkong i sin rullstol under vinternatten.

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/baton_steel_expandable.jpgIhjälslagen med fjäderbatong

Och på Huddingehäktet sa man att man skulle se över sina rutiner, efter att en ung tjej blivit ihjälslagen av en kille som var så våldsamt utlevande att man inte ens kunde ha kvar honom på rättspsyket. En av ”rutinerna” man kanske kunde se över är det här med att man hade införskaffat fjäderbatonger.

Hade man haft kvar de gamla gummibatongerna hade tjejen säkerligen varit i livet idag. Men troligen ska man väl se över rutinerna med införskaffande av batonger – och sedan fortsätter allt som vanligt.

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Unknown-1.jpeg


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.