Vem tar ansvaret – kommunen, staten, företaget eller till sist du och jag? År 2019 kom en kropp in på bårhuset i Göteborg. Den är fortfarande kvar, rapporterade P4 Göteborg tre år senare, trots att en kropp ska vara kremerad eller begravd senast fyra veckor efter dödsfallet, enligt begravningslagen. Och ingen tar ansvar för det som hänt – eller snarare inte hänt.
Kristdemokraterna, kriminaliteten och den moraliska fattigdomen Under veckan som gick utbröt viss munterhet på våra sociala medier efter att någon nätsurfare besökt Kristdemokraternas Facebook-sida. Att koppla bristande moral med kriminalitet är kanske inte så konstigt i och för sig. Frågan är dock vad den bristande moralen beror på?
Den revolutionerande värmepumpen visade sig inte finnas Så var innehållet i rubriken i en facktidning som jag får i brevlådan varje månad. Jag skulle kunna skriva fler liknande rubriker. Men tar denna först. Och nu blir det en del teknik, så se upp!
Debatt Ska verkligen hela familjer straffas för ett barns brott? Det finns många olika sätt att lösa problemen med brottsligheten i Sverige. Vissa är bra, andra mindre bra. Vissa är demokratiska – andra not so much. Det finns dock inget sätt som är så infernaliskt uselt som att stifta en lag som skulle göra det möjligt att vräka hela familjer om ett av barnen begått ett brott.
Regeringens smörande för Putin-kopian Erdoğan Återigen är det dags för en olaglig publicering på Para§raf. Det handlar om att president Erdoğan har avskaffat press- och yttrandefrihet i Turkiet. Om att domstolarna styrs av den politiska makten, ytterst av presidenten. Och att den turkiska staten för krig mot landets kurdiska befolkning och bekämpar befriade kurdiska områden i Syrien.
I have a dream… Jag har en önskan om att alla människor i Sverige, ja alla människor i västvärlden och på hela jorden, är besättning på Tellus och fripassagerare blir planetskötare.
Bränn alltihop! Jag lyssnade på P1, man diskuterade Franz Kafka. För tvåhundrafemtonde gången. Detta hände för flera månader sedan. Nu i början av mars 2023, råkade jag lyssna på Sveriges radios program kallat ”Att sätta punkt – vad ska vi göra med alla oavslutade verk?”
Det krackelerar ute på yttersta högerkanten Alternativ för Sveriges (AfS), heter det lilla parti som står några snäpp till höger om Sverigedemokraterna. Det fick 0,26 procent av rösterna vid höstens riksdagsval. Men nu spricker det när fem tunga spelare lämnar partistyrelsen.
Det ensidiga utpekandet av Mats Löfving är rent illvilligt Så har då återigen rikspolischefen Anders Thornberg visat sitt rätta jag. Hur Mats Löfving var som människa vet jag inte men han var polis, han var en kollega och han var inte värd den vedervärdiga behandling som rikspolischef Thornberg gav honom.
Hög tid att avgå Ebba Busch I opposition gjorde sig Ebba Busch känd för att ofta vara skarpare än någon annan partiledare när hon angrep andra partier. Men det är en sak att vara allmänt skarp i käften – men något helt annat att sitta i regeringen och ha ansvar för energifrågorna. Då går det inte att som Ebba Busch radda upp misslyckanden.
Åsnan travar på – men vem är det som styr? I paradigmskiftenas tidevarv behövs det vändas på en hel del stenar för att försöka förstå vem det är som bestämmer. Egentligen. På regeringens presskonferenser syns inte bara regeringens företrädare. Under skylten ”Regeringen” står nämligen oftast också en företrädare för SD.
Så får man en prissänkning på el under de närmaste 25 åren Dick Sundevall skrev i gårdagens krönika om att den kommunala vetorätten alltmer utgör en bromskloss för etablering av vindkraft. Så sant. En offensiv satsning av kommuner, skulle istället kunna göra såväl de kommunala förvaltningarna som kommunernas medborgare mindre beroende av den dysfunktionella elmarknaden.
Hur svårt kan det vara? Den ena efter den andra representanten för näringslivet framträder och säger samma sak, ”vi måste ha en snabbare utbyggnad av vindkraft”. Inte minst måste tillståndsgivningen gå betydligt snabbare. Javisst – hur svårt kan det egentligen vara?
Trygghetsnarkomanernas paradis Det är ingen hemlighet att gängkriminaliteten och dödsskjutningarna är ett stort problem. I vart fall för de som blir drabbade. Också den ökade känslan av otrygghet är ett stort bekymmer. Men är vi beredda att på trygghetens altare överlämna vår framtid till politikernas godhet? De politiker vi har idag kan vi kanske lita på. Men vad händer imorgon?
Har hon rätt i att ”stockholmare är smartare än lantisar”? Anna Kinberg Batra har blivit ny landshövding i Stockholm. För 18 år sedan sa hon i en TV-intervju att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Är det något som är absolut förbjudet att säga som riksdagspolitiker, så är det väl just det. Men är det ett i sak felaktigt påstående?