Richard “The Ice Man” Kuklinski

Av Nilsson-Larancuent 2012-04-26

Richard ”The Ice Man” Kuklinski jobbade som yrkesmördare åt flera amerikanska maffiafamiljer. Att låta sina offer ätas upp levande av hungriga jätteråttor var en av hans avrättningsmetoder. Såväl fiender som vänner gick en fasansfull död till mötes.

Richard Kuklinskis iskalla hjärta formades i tidig ålder. Hans mor Anna levde i ett äktenskap där hennes man Stanley misshandlade, torterade och våldtog henne. Richard och hans syskon växte upp i ett kärlekslöst hem där fadern med sina knytnävar hamrade ut varenda gnutta av medmänsklighet, empati och självkänsla ur sina barn. Richard var bara fem år då Stanley misshandlade hans storebror till döds. Den lilla pojken förstod inte varför hans bror och enda vän inte vaknade där han låg i sin talldoftande kista. Gång på gång bad han sin storebror att inte lämna honom ensam.

Torterade djur

Med tiden växte Richard upp till ett mycket blygt barn som betraktade världen som en brutal plats fylld av kaos och smärta. Även i skolan mobbades och misshandlades han av såväl sina lärare som de andra barnen. Ingenstans fann han någon trygghet.
Maktlös, förtryckt och ensam riktade Richard sin ilska och frustration mot djur. Hemlösa hundar och katter torterades till döds av den tioåriga pojken. En gång fångade han två katter, band ihop deras svansar och hängde dem över en klädlina, varefter han satte sig och tittade på hur djuren i sin desperation klöste sönder varandra. Vid ett annat tillfälle dränkte han in en hund i bensin och satte eld på den.

Stal mat åt familjen

Med tiden gav Stanleys våldtäkter av Anna upphov till ytterligare två barn. För varje barn blev Stanley allt våldsammare. Men till slut lämnade han sin familj för en annan kvinna. Anna klarade inte av att vara ensam familjeförsörjare och skafferiet stod oftast tomt. Richard löste problemet genom att stjäla. När hans mor upptäckte det fick han stryk, ibland slog hon honom medvetslös med en stekpanna. Med tiden kom Anna dock att acceptera stölderna. Richard växte in i sin roll som familjeförsörjare och till slut stal han i princip allt som han och syskonen behövde.

Fantiserade om mord

När Richard flyttade med sin familj till ett nytt kvarter så mobbades och misshandlades han av nya plågoandar. Ett gäng pojkar som leddes av en storväxt grabb vid namn Charley Lane gjorde allt för att förnedra honom. Gänget fick med sig resten av barnen i kvarteret och inom kort hörde Richard glåpord vart han än gick.
Richard fann tillflykt i kriminaltidningar. Han hittade en låda med tidskrifter som innehöll dramatiserade skildringar av verkliga brott och ju mer han läste, desto starkare blev hans önskan att skada andra. Richard började fantisera om att mörda sina plågoandar.

Första mordet

År 1948 fyllde Richard 13 och Charley Lanes mobbning blev allt värre. En kall januarinatt fick Richard nog och han ställde sig utanför Charleys bostad med en träpåk och väntade. Charley började som vanligt skrika glåpord när han såg Richard; när han inte fick något svar gick han till attack. Då svingade Richard påken med full kraft mot huvudet på sitt offer. Han fortsatte att slå så hårt han kunde. Ilskan som hade byggts upp under alla år släpptes lös. När Richard till sist slutade låg Charley orörlig på marken. Med stigande panik insåg han att mobbaren var död. Hans instinkter sa honom att han måste göra sig av med kroppen. Med hjälp av en stulen bil transporterades kroppen till ett ödsligt skogsområde. Richard stannade uppe på en bro som spann över en igenfrusen damm. I sina kriminaltidningar hade han lärt sig att man måste försvåra identifieringen. Därför avlägsnades tänderna och fingertopparna innan kroppen dumpades från bron. Liket slog hål på isen och sjönk i det mörka vattnet.
När Richard gick och la sig den morgonen var han alldeles upprymd. Känslan av att ha tagit en annans liv och att ha agerat så kyligt under press, gjorde att han för första gången i livet upplevde att han var en person som förtjänade respekt. Han bestämde över liv och död. Richard gick från att ha varit en ensam, mobbad pojke till en farlig brottsling.

Bildade ett eget gäng

Intresset för studierna sjönk om möjligt ännu mer nu när Richard insåg sitt kall i livet. Istället för att gå till skolan hängde han på biljardhallar. Under denna period inledde den 16-årige Richard även ett förhållande med en nio år äldre kvinna som hette Linda. Genom att flytta in med henne kom han bort från sin kärlekslösa mor.
Men hans hetlevrade humör försatte honom ofta i problem och vreden inombords gjorde att han aldrig backade för en utmaning. Trots sin unga ålder så fick han ett rykte som slagskämpe och likasinnade män drogs till honom. Inom kort hade han sitt eget gäng. De stal från lagerhus, rånade spritaffärer och gjorde inbrott i exklusiva bostäder. Tack vare Richards planering kom de alltid undan och det tog inte lång tid förrän medlemmar av maffiafamiljen De Cavalcante hörde av sig.

Mördade sina vänner

Första kontakten togs av maffiamedlemmen Carmine Genovese som av nyfikenhet bjöd hem gänget. För att testa grabbarna så erbjöd han dem att utföra ett mord. Richard accepterade och redan nästa dag var allt klart. Den dagen tog Richard Kuklinski sitt första steg in i den organiserade brottslighetens värld.
För att tjäna lite extra så rånade två av gängmedlemmarna, utan Richards vetskap, en lokal där man spelade kort om stora insatser. Dessvärre var en av arrangörerna medlem i De Cavalcante-familjen. Det dröjde inte länge innan Richard söktes upp och fick förklarat för sig att omständigheterna inte medgav att rånarna lämnades i livet. Eftersom de tillhörde hans gäng så föll det på hans lott att döda dem. Richard insåg att hans vänner hade gjort bort sig fullständigt. Samma kväll sökte han därför upp och sköt sina vänner i huvudet. Kropparna lät han ligga, det var ett budskap till De Cavalcante-familjen som sa att Richard Kuklinski hade gjort rätt för sig. Återstoden av gänget skingrades och den nu 19-årige Richard återgick till ett liv som ensamvarg.

Skar av sin frus bröstvårtor

Då och då reste Richard till New York för att nöjesmörda hemlösa och missbrukare. Men efter varje mordresa återvände han till Linda. Med tiden gifte de sig och hon kom att föda två barn, fast Richard kände inget för sina söner. Han sörjde för sin familjs materiella behov och inget mer. Men även om han var kallsinnig så slog han aldrig sina barn. Hans egen uppväxt hade gjort att han blev rasande varje gång han såg någon utöva våld mot barn. Vid ett tillfälle slog han halvt ihjäl en man som örfilade sina ungar på en parkeringsplats.
Bristen på kärlek hindrade dock inte att Richard kände svartsjuka. När han fick reda på att Linda och en man befann sig på ett hotell tillsammans så tog han sig dit. Han sparkade in dörren och fann dem i säng tillsammans. Mannen misshandlades svårt, därefter förklarade Richard för Linda att det enda skälet till att hon fick leva var att hon var mor till hans barn. Som straff skar han av hennes bröstvårtor. Den dagen tog förhållandet slut.

Blev en stolt far

När Richards främsta maffiakontakt, Carmine Genovese, mördades fick han inte lika många jobb. Han lyckades då få anställning som lagerarbetare och där träffade han Barbara. De gifte sig och efter tre missfall föddes deras dotter Merrick. Till skillnad från sina tidigare barn så älskade den 29-årige Richard sin dotter. Han var hänsynsfull och omtänksam mot den lilla bebisen och stundom även mot sin fru. Men omsorgen för Barbara varade aldrig länge, för trots att Richard mådde dåligt över att han misshandlade henne så kunde han inte tygla sig. Tyvärr led Merrick av en svår sjukdom och spenderade därför mycket tid på sjukhuset. Läkarräkningarna växte och Richard behövde mer pengar.

Började sälja porr

För att öka sin inkomst så sökte Richard upp porrfilmsdistributören Tony Argrila. Denne erbjöd Richard att sälja porr för hans räkning. Filmerna ficks på kredit och skulle betalas först när de var sålda. Trots att Richard tjänade bra så betalade han inte av krediten. Skulderna växte och till sist tröttnade Argrila. Han överlämnade problemet till sin partner, Roy DeMeo, en fullblodssociopat som dessutom hade goda kontakter med Gambinofamiljen.
Richard vägrade betala trots påtryckningar, vilket ledde till att han misshandlades brutalt av DeMeo och hans underhuggare. Richard svor att döda DeMeo, men när han fick reda på vem mannen var så insåg han att enda utvägen var att betala skulden. Därefter tog sig Richard till den bar i Brooklyn där DeMeo brukade hänga. DeMeo hade frågat runt lite om vem Richard var och hade fått till svar att han var en kallhamrad man som alltid höll sitt ord. De kom överens om att de hade fått en dålig start och att de båda skulle tjäna på att samarbeta. Men Richard kunde inte glömma den förödmjukelse DeMeo hade utsatt honom för. Som alltid inväntade han rätt tillfälle för hämnd.

Slet loss testiklarna

DeMeo fick reda på att Richard hade utfört flera mord åt De Cavalcante-familjen och ville testa honom. Under en bilfärd fick Richard en revolver. DeMeo stannade bredvid en äldre man som rastade sin hund och sa: ”Skjut honom.” Richard gick lugnt fram till mannen och satte ett skott i nacken. Hädanefter blev Richard en del av New Yorks mest ambitiösa grupp av yrkesmördare.
DeMeo skickade Richard över halva USA på olika morduppdrag. För att omöjliggöra för polisen att fastställa dödstillfället frös han ofta sina offer, på så sätt fördröjdes förruttnelseprocessen. Vid ett tillfälle fick han i uppdrag att tortyrmörda en man som hade våldtagit dottern till en av DeMeos bekanta. Richard slet loss testiklarna från det levande offret och skar sedan bort långa hudremsor från bålen och gnuggade salt i såren, för att slutligen kasta kvarlevorna i havet till hajarna. Ett annat offer fick ryggraden sönderhuggen och låg därmed paralyserad medan han torterades. Richard hade en lång lista på olika sätt att döda och lemlästa folk, men letade hela tiden efter nya mordmetoder.

Åts upp levande

Vid ett tillfälle stötte Richard på en grotta där hundratals bruna jätteråttor bodde. Han fick en idé och återvände med ett par kilo slaktavfall. Köttet lämnades i grottan och när han återkom dagen efter var slaktavfallet spårlöst borta. Richard log, hans idé skulle fungera.
Snart kontaktades han av en mafioso som bad honom lösa ett problem med en ung man som uppvaktade hans dotter. Mannen kidnappades och bands med blöta remsor av råläder, varefter han togs till råttgrottan. Där iakttog Richard hur mannens lidande ökade i takt med att remsorna torkade och drogs åt allt hårdare. Han hade även bundit råläder runt testiklarna och njöt av de alltmer desperata vädjandena om nåd. Richard tog några foton innan han lämnade mannen ensam med råttorna. När han återvände hade offret ätits upp levande och bara skelettet fanns kvar.

Började förgifta

I sin jakt på nya sätt att mörda så började Richard bli intresserad av gifter. En av hans få vänner, hälaren Phil Solimene, presenterade honom för en apotekare som kunde ordna allt han behövde. Under apotekarens skolning lärde sig Richard allt från hur man doserade, till vilka gifter som oftast missades vid en obduktion.
De nya kunskaperna kom genast till användning. Richard förgiftade ett parti kokain med cyanid som han sedan erbjöd ett offer. När polisen fann liket med näsan full av droger så avskrevs fallet som en överdos. Han spetsade även folks drinkar och därifrån var steget inte långt till nästa metod: att använda sprutor. I vimlet på exempelvis en nattklubb var det lätt att injicera gift i ett offer utan att bli upptäckt.

Polisen fick upp ett spår

En polis vid namn Pat Kane fick upp ögonen för Richard och fann snart att han var en person som mördade lika lätt som vanliga människor slog ihjäl flugor. Kane skulle göra allt för att få fast sin man.
Ovetande om att polisen var honom på spåren fortsatte Richard att döda. Dessutom fick han en efterlängtad hämnd. Roy DeMeo hade nämligen hamnat i onåd hos sina chefer och därmed kunde Richard, efter alla år, äntligen ostraffat skjuta ihjäl honom.

/wp-content/uploads/content/narbild/ice-man/09kuklinski_184.jpg

40 år av mördande tog slut

Kane övertalade Richards bästa vän, hälaren Phil Solimene, att hjälpa myndigheterna. Genom Solimene introducerades Richard för den federala agenten tillika infiltratören Dominick Polifrone. Så småningom började han prata om de brott han hade begått. Anledningen till att den normalt försiktige Richard öppnade sig för Polifrone var att han planerade att ta livet av honom, alltså skulle han aldrig kunna berätta något. Dessvärre, för Richards del, spelades vartenda samtal in.
Den 17 december 1986 tog nästan 40 år av mördande slut när polisen och FBI slutligen grep Richard Kuklinski. Den 196 cm långa och 127 kilo tunga seriemördaren bjöd på motstånd och det krävdes åtta poliser för att brotta ner honom, men hans tid i frihet var slut.

Erkände flera mord

Nyheterna rapporterade febrilt om mannen som använde cyanid och frös in sina offer för att lura polisen beträffande tidpunkten för deras död. Medierna gav honom snabbt smeknamnet ”The Ice Man.”
Richard åtalades slutligen för flera mord och dömdes till ett flertal livstidsstraff att avtjänas efter varandra. Med tiden erkände han ytterligare mord eftersom han ändå inte hade något att förlora; för vart och ett utdömdes ytterligare ett livstidsstraff.

Dog under oklara omständigheter

Richard dog under oklara omständigheter den 5 mars 2006 i Trenton State Prison. Under en tid dessförinnan hade han fått mediciner som sänkte hans blodtryck till farligt låga nivåer. Richard själv hävdade att han höll på att bli förgiftad på grund av att han skulle vittna mot mafioson som blev angivare, Sammy ”The Bull” Gravano. Dagen efter Richards död lades åtalet mot Sammy Gravano ner.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.