Dödsjakter

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nu är det aktuellt igen med braskande rubriker om att poliser jagar folk så att det blir rena dödsjakter. Men något är väldigt fel i synen på det här.

Nedan har vi lagt ut en länk från polisens film från den omtalade ”dödsjakten” som slutade med att en kille på en motorcykel körde in i en vägbom och dog.

Den visar att killen körde i uppemot 200 blås på en 70-väg och sicksackade mellan filer och bilar redan innan någon polisbil tagit upp jakten på honom. När han fick polisen efter sig kan man se i nederkant på bilden, att han stundtals är uppe i betydligt högre hastigheter. Som mest 285 kilometer i timmen, säger hans tjej, som satt bakom honom på bågen.

Därtill tycks han ”leka” lite med polisen genom att ibland släppa dem inpå sig, för att därefter köra ifrån dem igen. Han kör in och ut ur Stockholms centrum och kör då bland annat mot rött ljus. Det står helt klart, när man ser filmen, att killen måste stoppas innan någon dör av hans framfart.

Det finns ingen registreringsskylt på bågen. Och det visar sig senare att killen inte har MC-körkort.

Såsar i mittenfilen

Problemet är att andra poliser och den som leder jakten centralt agerar lite taffligt. Bland annat ser man hur killen blåser om en civil polisbil som står på höger sida på Nynäsvägen i Stockholm, med blåljusen på. Där står den och väntar – på vadå? Likaså med en piketbil som ligger och såsar i mittenfilen och blir omkörd. Vad hade dessa poliser fått för direktiv?

När killen till slut lyckas skaka av sig den förföljande polisbilen så att den hamnar flera kilometer bort och inte vet var bågen och dess förare är, så kör killen in i en vägbom och avlider. När han gör det finns ingen polisbil i hans närhet. Bara en polishelikopter cirka 400 meter ovanför honom.

Vadå dödsjakt?

Det handlade alltså inte alls om att någon börjat köra väldigt fort först när han blev jagad av polisen och till slut med en polisbil några meter bakom sig kör in i en vägbom.

Men det finns ett större övergripande problem när det gäller sådana här framfarter och polisens arbete. I olika medier och i centrala direktiv från polisens ledning menar man att polisen inte ska jaga för hårt efter bilister, eller som här en MC-kille, om de försöker köra ifrån poliser och då håller hög fart.

Men var hamnar vi då? Här kommer Svensson och kör i 65 på 50-väg. Bakom honom kör en polisbil upp som sätter på blåljusen och tutar en kort signal med sirenerna (ja, jag har varit med om det några gånger). Den normalt laglydige, men nu fortkörande föraren, kör in till vägkanten och får böter om inte poliserna är på gott humör och bara pratar med honom om att det gick lite väl fort.

Väldigt fel

Så kommer Andersson som också kör för fort. Men när han ser poliserna i backspelen och hör signalen som klargör att han ska åka åt sidan och stanna, så stampar han istället gasen i botten och försöker köra ifrån poliserna. I de flesta bilar kan han komma upp i 150-200 kilometer i timmen eller mer. Och då ska alltså dessa poliser inte jaga honom!

Något blir alltså väldigt fel. De som kör lite för fort och agerar vettigt inför poliser ska få böter. Men den som vägrar lyda polisens direktiv och kör så fort att körkortet ska tas ifrån honom på plats – han ska slippa åka dit!

Jag kritiserar ibland polisarbete av olika slag. Men i den här frågan står jag helt på de polisers sida som försöker stoppa den här farliga framfarten.

Polislagen är klar och tydlig: Polisen ska i första hand förebygga och förhindra brott. I andra hand utreda begångna brott. Låt då polisen få försöka förhindra brott. Det är inte polisen som drar igång de här jakterna, utan den som försöker köra ifrån polisen.

Men uppenbarligen är det så, efter att man sett den här filmen, att svensk polis måste få utbildning och utrusning så att de inte bara vill, utan också kan, stoppa en bilist eller MC-förare som riskerar såväl andras som sitt eget liv.

Tillägg i bloggen klockan 22.00 efter att ha sett Kalla Fakta om fallet:

Hela programmet var inriktat på att polisen har gjort något oerhört felaktigt. Och att poliserna som jagade killen stundtals körde väldigt fort. Dock var de aldrig uppe i de 285 kilometer i timmen som killen på bågen kom upp i.

Programmets kan sammanfattas så här: Om en ung kille utan registreringsskylt på sin MC kommer och blåser förbi en polisbil i cirka 200 kilometer i timmen, ska polisen inte följa efter.

Rimlig slutsats för alla tittare: Om polisen försöker stoppa dig för att du kört för fort, trampa gasen i botten så slipper du både poliserna och böterna.

Nedan länken med polisens film från den så kalalde ”dödsjakten”:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14687759.ab


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.