Skampålen i modern tappning

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Gotlands tingsrätt har börjat hänga ut de som är åtalade för något på sin hemsida. Alltså inte de redan dömda, utan personer som bara är misstänka för något.

Efter att ha fått kritik försvarar sig lagmannen Mikael Mellqvist, högsta chefen för Gotlands tingsrätt, med att det här är ytterligare ett steg in i det öppna moderna informationssamhället. Men det är det inte alls. Det är tvärtom ett steg tillbaka till medeltiden, pöbelhoparna och skampålarna utanför kyrkan.

Varje medborgare ska betraktas som oskyldig fram till att hon eller han är dömd.

Oskyldigt dömda

Vissa av de som döms är därtill oskyldiga även efter att domstolen kommit fram till uppfattningen att de är skyldiga. För i Sverige får en domstol döma på indicier. Alltså utan att ha ett enda klart bevis. Indicier är något som pekar i en viss riktning, något som tyder på något. Alltså ett kanske. Och i våra domstolar får man döma på ett antal kanske.

Kan tyckas konstigt, för utanför domstolarna är ett antal kanske just ett antal kanske. Eller i vardagligt tal – rykten och skitsnack.

I domstolarna benämns det fri bevisvärdering. Och det finns en hel del som talar för den ordningen – men det får då inte leda till att bevisvärderingen går från fri till att vara helt vild.

Döms på gamla papper

Jag tror som högsta domstolens domare, justitierådet Göran Lambertz, att antalet oskyldigt dömda kan räknas i tiotal. Det är ett luddigt begrepp då det kan innebära allt från 10 stycken upp till hela 99 personer. Men mer precis än så går det nog inte att vara.

Vi läser i tidningar om de stora fallen där någon blivit oskyldigt dömd för mord, incest, våldtäkt och annat jävligt. Men personligen har jag den bestämda uppfattningen att de flesta som är oskyldiga till vad de dömts för sitter inne för narkotikabrott. De har tidigare dömts, troligen med all rätt, för narkotikabrott och befinner sig sedan till exempel i en lägenhet när polisen slår in dörren och hittar knark.

Även om personen ifråga inte bor där och kanske bara är där för att handla några futtiga gram, eller hälsa på, så lär han åka in igen. Kanske blir han dömd för flera hekto, eller till och med kilo, som finns i lägenheten. Vilket i hans fall innebär 8-10 år i fängelse, eller mer.

För han ”döms på gamla papper” som det heter. Döms på att han gjort liknande brott tidigare. I och med att det här med att ”dömas på gamla papper” finns som ett självklart begrepp bland åklagare och advokater, så lär det inte bara ha hänt någon enstaka gång.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.