Tonårsjävlarna

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Cirka 90 procent av alla tonårspojkar begår kriminella handlingar. Men det utgör inget större samhällsproblem. För nästan alla blir sedan vuxna hederliga arbetande män – som beklagar sig över ungdomsbrottsligheten.

Den mängd brottslighet vi har i Sverige är inte av den grad att den skakar om samhället i dess grundvalar. Den är definitivt inte samhällshotande, som vissa ibland försöker hävda.

Visst, det blir lite dyrare försäkringar på grund av stölder och liknande, men det utgör inget hot mot samhället i stort. Jag menar naturligtvis inte med det här att till exempel grovt våld är en skitsak. Sånt kan påverka en hel familj för all framtid, även om det inte blivit bestående fysiska skador. Men det utgör inget samhälleligt hot i den utsträckning det förekommer idag.

Lasermannen

När lasermannen härjade som värst och sköt mot mörkhyade personer, utan att polisen fick fast honom, fanns det dock en tendens till något samhällshotande. Min dåvarande hustru ser mer ut som en italienska än en svensk. Hon och hennes väninna, som är halvbrasilianska, vågade inte ge sig ut på kvällar och nätter, med risk för att träffa på lasermannen.

Och – en hel del invandrare började köpa upp vapen, för att kunna försvara sig. Inget att säga om det. Jag skulle gjort detsamma om jag varit mörkhyad.

Killar som då sålde illegala vapen har berättat för mig hur det var:

– Många hade krigserfarenhet och var förbannat kunniga. Andra hade de aldrig hållit i ett vapen och då kunde man bli av med gammalt skit.

De där vapnen finns kvar där ute.

Samhällshotande

Men inget av det här har fått Sverige att skaka i grunden. Vad som är betydligt mer samhällshotande är att det blir allt fler fall där man konstaterar att människor har dömts för grova brott – men är oskyldiga. Fall där polis och åklagare har undanhållit fakta som skulle inneburit att personen ifråga sannolikt aldrig hade blivit dömd.

Fortsätter det så kommer rättsstaten att vittra sönder. Tror vi inte längre på att Sverige är en fungerande rättsstat så finns det ju bara en lösning, beväpna sig för att själv kunna försvara sig och sin familj.

Att 90 procent av tonårspojkar i alla tider begått brottsliga handlingar kan vi leva med. Det är nog ett större problem med de kvarvarande 10 procenten som fortfarande i vuxen ålder inte har levt ut sina tonår. Vi träffar ju på sådana då och då: Personer som är omöjliga att ha att göra med.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.