Om jag var justitieminister

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Om jag var justitieminister skulle jag försöka få igenom ett gäng nya lagar:
Om du skickar ett mejl till någon så skulle det vara förbjudet att därefter låta bli att kolla om du fått svar under de närmaste dygnen – eller veckan. Du skulle i så fall beläggas med mejlförbud under ett år eller så.

Du skulle behöva ta någon form av ryggsäckskörkort om du går omkring med ryggsäck i stan. Detta för att du skulle fatta att du har den där säcken på ryggen, som du stöter till folk med allt som oftast.

Om du är kortväxt och har ett uppfällt paraply när det regnar skulle du behöva ta paraplykörkort, så att du fattar att piggarna på paraplyet hamnar i ögonhöjd på längre personer. (Jag är 186 cm lång.)

Du skulle definitivt vara tvungen att ta cykelkörkort för att cykla i stan, så att du fick klart för dig att när du måste bromsa så innebär det inte ett kränkande personligt påhopp på dig.

Du skulle vara tvungen att förklara för dina barn som ser på när du tar ut pengar ur en bankomat, vad det är du gör. Alltså att pengar inte kommer ur en springa i väggen, utan att du slitit hårt för dem.

Slutligen skulle jag föreslå en lag som uttryckligen förbjuder alla beskäftiga skyltar här och där. Som TOBAK DÖDAR! och annat liknande trams. Det är mycket som dödar, till exempel pizza och hamburgare om man äter för mycket av det.

Allmän beskäftighet och att i detalj försöka styra andras liv, kan man också dö av – om någon blir tillräckligt förbannad.

Men jag skulle ändå ta itu med de där som inte kollar av sina mejl.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.