Du blir blåst

Av Dick Sundevall 2014-07-07

När din kommun gör sig skyldig till bedrägeri kallas det boendeparkeringstillstånd, för de säljer din parkeringsplats flera gånger. Och om du inte ställer dig på din plats för att någon annan som också betalt för den redan står där, får du böter.

Låt mig förklara det lite mer utförligt: Du betalar varje månad kommunen för att få parkera inom ett visst område. Men kommunen säljer inom olika områden fler parkeringstillstånd än vad det finns parkeringsplatser. De säljer helt enkelt till alla som är villiga att betala. Ungefär som en stressad knarklangare.

Man säljer det som redan är sålt

Så kommer herr Svensson och ska hem till familjen. Han har betalt sin månadsavgift för boendeparkeringen men på alla parkeringsplatser i området står det redan bilar – vars ägare också har betalt sin månadsavgift. Så vad gör han? Åker till ett helt annat område och betalar separat för att få parkera där – och går sedan några kilometer, eller mil?

Kommer smygande

Nej, troligen chansar han och ställer bilen där myndigheterna inte har markerat att han får stå. Men då kommer kommunens utsända smygande om natten och bötfäller honom.

Alltså: Samma kommun som har sålt parkeringsplatsen till honom, som de redan sålt till någon annan, ger honom nu böter för att han inte står på en av de p-platser som de sålt till någon annan.

En lysande affärsidé, kanske någon tycker. Men vad säger en åklagare? Är det inte bedrägeri att sälja något som redan är sålt? Kanske till och med grovt bedrägeri då det upprepas gång på gång – månad efter månad?

Och som grädde på moset kalkylerar Stockholms kommun med p-böterna i sin budget. Vilket är olagligt.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.