Mongols stämmer VLT

Av Dick Sundevall 2012-12-10

Alltför ofta läser man artiklar i olika tidningar där det är uppenbart att det inte finns någon grund för vad som står där. Och bland artiklar om rätts- och kriminalfrågor tycks det ibland vara mer regel än undantag.

I går publicerade Vestmanlands läns tidning (VLT) en artikel om att Mongols MC hade planerat i detalj hur man skulle placera ut sprängämnen och spränga, för att hämnas på en annan bikerklubb. I artikeln namngavs några personer, däribland Mongols Europapresident Jonas Bergdahl.

Inte anhållna

Men – ingen av de två namngivna Mongolsmedlemmarna har blivit förhörda och än mindre anhållna. Och läser man artikeln kritiskt, så finns det inga källor som i klara ordalag bekräftar vad som står där. I dagligt tal brukar man benämna sånt här som ryktesspridning och skitsnack. Medan vissa tidningar benämner det journalistik.

Avgörs i domstolen

Nu har Mongols anmält tidningens ansvarige utgivare för förtal, alternativt grovt förtal. Så det hela kommer att avslutas i en rättegång. Fler borde göra så här. Hoppa över låtsasdomstolar som pressens opinionsnämnd och granskningsnämnden – och istället ta det hela direkt till en riktig domstol. Antingen det handlar om bikers eller andra medborgare. I längden vinner journalistiken på att sånt här åtgärdas och att ansvarige utgivaren får en knäpp på näsan och problem med karriären.

De verkliga vinnarna, i långa loppet, blir de som läser tidningar, tittare på tv och lyssnar på radio – som förhoppningsvis därmed slipper spekulationer utan saklig grund.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.