Ge dem vettig lön

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jag skäms inte över Sverige. Visst, det är mycket som kunde vara bättre, vilket inte minst har framgått på den här bloggen. Men generellt så skäms jag inte.

Men det här med sjuksköterskors och barnmorskors låga löner – det är skamligt. Där har man anledning att skämmas över att vara svensk. Som trebarnsfar har jag stor erfarenhet av svensk sjukvård. Den är väldigt bra. Varför det? Därför att personalen sliter och gör vad den kan för dig, mig och våra barn. Och de kan. De gör ett väldigt bra jobb.

Änglar

Mer än en gång har jag legat i en säng på något sjukhus, eller suttit bredvid och hållit något av barnen i handen. Och mött personal som fört tankarna till änglar. Omtänksamma, roliga och professionella syrror. Och vid tre tillfällen barnmorskor – men då har det varit en blivande mamma som legat i sängen, eller stått på knä, eller…

Att de ska behöva emigrera till Norge för att få ut vettiga löner är så inihelvete fel som det kan vara. Om det sedan ska handla om högre ingångslöner eller bättre, snabbare och längre lönestege, eller båda delarna – det vet de bäst själva.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.