Blir inte Säpochef

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så kunde jag då andas ut. Carin Götblad blir inte ny Säpochef. Fick reda på det av Justitiedepartementet för några timmar sedan.

Ja, det vill säga, jag fick inte veta vem som blir ny Säpochef, utan bara att det inte blir Götbladskan.

Departementet har nämligen utsett henne till – håll i hatten – ”nationell samordnare mot våld i nära relationer”. Alltså en utmärkt bra nyhet och en förfärlig, på en gång.

Totalt misslyckande

Frågan är om det finns eller har funnits någon polischef någonstans i landet, under hela Sveriges historia, som så totalt har misslyckats med att ta itu med våld i nära relationer, som Götblad?

Det är svårt att förlita sig på statistik, då så stor del av den här brottsligheten aldrig polisanmäls. Men Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, som är norra Europas största, har en bra statistik över ”relationsrelaterat våld”. Och då handlar det alltså om så grovt våld att brottsoffret måste uppsöka en akutmottagning, eller blir körd dit i ambulans, för att få sina skador behandlade.

Katastrof

Det här blir den mest tillförlitliga statistiken, i varje fall för Stockholm, för här kommer även det med som inte blir polisanmält. Senast jag tittade på de här sifforna, för relationsrelaterat våld, så hade det ökat med 81 procent (81%!) under den tid som Götblad varit högsta chef för Stockholms poliser.

Och nu ska hon alltså bli ”nationell samordnare mot våld i nära relationer”. Hur fan går sånt här till? Handlar det om att placera henne någonstans där hon bara vänder papper och inte kan ställa till någon skada? Men med bibehållen hög lön.

En sak är säker, då Götblad saknar allt förtroende inom Stockholmspolisen så kommer hon inte att kunna påverka ett smack i den här frågan i landets största polisdistrikt – när de blivit av med henne den 5 maj i år.

Möjligen är det en tröst i bedrövelsen att när nu Götblad försvinner så finns det möjlighet för alla kompetenta kvinnliga poliser att hamna på högre chefsposter, då Götblad inte längre utgör en propp för sådan befordran.

 

En kommentar till ovanstående:

Ville kolla när Götblad tillträdde som länspolismästare i Stockholm och slog upp det på Wikipedia. Det var den 5 maj 2003. Till min förvåning hade den sidan inte helt lagts upp av hennes pr-stab. Där fanns även en länk till den artikel i Svenska dagbladet där jag förklarar varför jag polisanmälde henne för tjänstefel och mened.

Det är en underhållande läsning då Götblad sannolikt svarade på min artikel innan hennes medierådgivare hann stoppa henne.

Artikeln finns här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-polisanmaler-jag-gotblad_2047237.svd

Götblads svar finns här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-avskedad-kommissarie-vill-hamnas-pa-mig_2047235.svd

Och min replik på hennes svar här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/polisassistent-leder-inte-stora-narkotikatillslag_2051403.svd


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.