Lär känna din hacker

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jag erkänner: Ett antal gånger när jag gjort research inför ett reportage, har jag önskat att jag var en kunnig hacker. Men å andra sidan hade jag kanske varit inlåst vid det här laget, om jag haft den kunskapen.

För några år sedan när jag arbetade med en av mina böcker om polisens infiltratörsarbete, ringde en person som i sin tur hade kontakt med en hacker. Hon som ringde undrade om jag var intresserad av en bunt cd-skivor där det mesta fanns från en persons dator. En person som hade viss betydelse för den bok jag arbetade med.

Databrott

Insåg att jag var väldigt nära att bli inblandad i databrott. Klargjorde att jag gärna tittade på vad som fanns insamlat, men att jag absolut inte efterfrågade mer än vad som redan var nedladdat.

Det jag fick var skrämmande. Där fanns en hel dator nedladdad, inklusive bankkonton och lösenord. Men det mest omskakande var att hackern hade spelat in telefonsamtal, när ägaren av datorn satt vid datorn och pratade. Där kunde jag höra hur hon skrek åt sina barn att vara tysta och hur hon gick bort till köket och hällde upp mer kaffe. Och framförallt kunde jag glasklart höra vad hon sa i sina olika telefonsamtal.

Hackern hade via någon sajt lurat henne att ladda ner ”ett bra program” – som innehöll en så kallad trojan.

Skärpte min datasäkerhet

Det här innebar att jag fick en del intressant information men framförallt att jag skärpte min datasäkerhet. Hörde mig för i bekantskapskretsen och hittade en före detta hacker, som varit inne och rotat i verkligt avancerade dataanläggningar, i bland annat USA.

Han påvisade att jag hade agerat som en idiot under de 22 år jag använt dator – vilket resulterade i en hel serie åtgärder från min sida.

Några år senare kom jag i kontakt med en rysk programmerare, som hade någon form av KGB-noja. Därmed fick jag en ny genomgång av min datorsäkerhet. Kommer ihåg hans pedagogiska replik:

– När du går hemifrån Dick, och låser dörren, lämnar du då en bakdörr olåst?

– Nej, självklart inte.

– Men i din dator gör du det genom att du har …

Byt dator

Hans grundläggande råd var:

Byt till Mac.

Ha aldrig mer på kontot du handlar med på nätet, än vad du kan förlora.

Ha absolut inget inställt för automatiska uppdateringar.

Ladda aldrig ner något som mejlas till dig, om du inte är stensäker på vad det är.

Ha komplicerade långa lösenord som innehåller några tecken av typen: #€%&(=?.

Och om du har råd: ha två datorer, varav den ena aldrig är, och aldrig har varit, uppkopplad på nätet.

Jag har följt samtliga råd – och några till.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.