Grodor om hedersvåld

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Carin Götblad har inte ens hunnit tillträda sitt nya jobb, innan de första grodorna trillar ur munnen på henne. På en pressträff pratar hon engagerat om hur viktigt det är att prioritera det som benämns "hedersvåld".

Hedersvåldet i Sverige utgör högt räknat, maximalt en procent (1%) av det relationsrelaterade våldet.

Men det finns starka krafter och lobbyinggrupper som av politiska skäl hela tiden lyfter fram denna lilla del av våldet, då de hävdar att det här är ett exempel på den ”hemska islamiseringen” av vårt land.

Och det som får stor uppmärksamhet i medierna, är som alltid det Carin Götblad hakar på och uttalar sig om:

– Det är hög tid att vi är modigare på det här området. Vi har inte råd att ta otillbörlig hänsyn till kultur och religion, sa Götblad till TT.

Glöm inte Knutby

Hedersvåld är naturligtvis helt för jävligt, oavsett vem som utövar det. Men frågan är om inte hedersvåldet är minst lika utspritt i extrema kristna grupperingar i Sverige som i vissa muslimska? Och det bland såväl invandrargrupper som väldigt svenska.

Låt oss inte glömma Knutby: Där vet vi att det i guds namn utfördes ett mord och ett mordförsök. Därtill sannolikt ytterligare ett mord. Och att lärare från Knutbysekten blev dömda för att ha misshandlat elever. Att man inom sekten bara får gifta sig med andra inom sekten, tycks vara självklart.

Något mer våldsamt, i religionens namn, än vad den svenska frikyrkliga Knutbysekten har haft för sig, har aldrig tidigare eller senare inträffat i Sverige. Medlemmarna är så väldigt svenska som man kan vara – och så långt från islam som det går att komma.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.