Lär av tv barn

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Tänk så mycket unga människor kan lära sig av olika tv-program: Om de till exempel blir utvalda till ett program som Big Brother, vet de därmed att de behöver professionell hjälp av en terapeut.

Funderar de på att bli kockar så får de via tv reda på att de kommer att omges av koleriska chefer som tycks hata människor som visar minsta lilla svaghet.

Om de trots dessa möten blir färdiga kockar, så har de via tv-kockar fått lära sig att om man kan laga ett mål mat så är det något helt fantastiskt.

Ja, visst finns det kärnfysiker som gör en del bra saker, och läkare som kämpar mot svält och allehanda sjukdomar i Afrika för att barn ska överleva – men vad är det mot att laga till en måltid – i tv.

Fattig ensamstående niobarnsmor

Syrror och biträden kämpar på akutmottagningar för att rädda liv. Brandmän räddar barn ur brinnande hus – men om du är kock, och därtill i tv – då gör du något helt otroligt!

Kanske skrapar du på en citron med stor elegans eller använder en krydda som dina kollegor inte brukar använda så ofta. Kanske har du en skådespelarutbildning som du nu använder till att elegant sparka in lådor som står utdragna i köket, eller till att med en elegant rörelse skaka något över maten. Helt fantasikt! Och samtidigt säger du något i stil med:

– Det här är en lovsång till våren.

Min mormor födde nio barn. Morfar dog när hon bar det nionde. Större delen av sitt liv var hon en fattig ensamstående niobarnsmor. Därtill tog hon hand om mig när mamma och pappa skildes. Men hon fick alltid fram mat på bordet till sina barn och barnbarn. Sånt imponerar på mig.

Liksom alla andra ensamstående mammor och pappor som med små medel tar hand om och lagar mat som deras barn gillar. Ofta något så enkelt spagetti och köttbullar. Efter att de någonstans gjort nytta för samhället i åtta timmar, hämtat ungarna på dagis och handlat.

Det är något att se upp till, i motsats till de där patetiska lallarna som med storslagna manér får ihop en måltid med korslagda sparrisar i tv.

Roar oss

När några av mina vänner har middagsbjudning, roar de sig med att bete sig som tv-kockar. När de till exempel serverar någon form av korv, kan de säga:

– Och till korven tar vi (konstpaus och en uppsyn som säger att nu blir det världsrekord) senap… och ketchup (ny konstpaus med upphetsat uppspärrade ögon).

– Och till det här, säger den äkta hälften med stort alvar i rösten, har vi kokat potatisen i… mälarvatten. (Cirka tre miljoner av oss som bor i mellansverige får sitt kranvatten från Mälaren)

Då applåderar de närvarande middagsgästeran förtjust. De gör det med en så kallad golfapplåd. Vilket innebär en småborgerlig förfinad liten diskret applåd.

Så där kan de hålla på och har väldigt roligt. Men de når aldrig riktigt upp till den uppsyn en tv-kock har när han eller hon har fått ihop lite käk i tv. Den där kockuppsynen som med ett stolt lende förmedlar: Jag har just tagit olympiskt guld!


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.