Portad

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Att man blir portad från en krog kan väl hända den bäste? (Ja, jag avser mig själv.) Men portad från ett helt land, det är väl att ta i?

Läser i bladet att den gamle kommunisten och bitvis utmärkta författaren, Jan Myrdal, har blivit portad från Indien – på livstid. Han har skildrat en gerillas kamp inifrån och det blev för mycket för Indiens regering. Intressant det här med att man portar en människa för vad han eller hon framför i skrift – i vad som i varje fall formellt ska vara en demokrati.

Skrattande hund

Umgicks en del med Jan Myrdal och hans dåvarande hustru Gun för snart 40 år sedan, när vi bodde ganska nära varandra i Södermanland. Gun bakade väldigt goda kanelbullar, deras hund kunde skratta på kommando och Jan höll föredrag om det mesta. När han kom igång ordentligt reste han sig upp och gick fram och tillbaka över golvet. Det han hade att säga var för det mesta intressant, oavsett om jag höll med honom eller inte.

Idag är han lite vid sidan om efter några ordentliga magplask. Men många av hans böcker används fortfarande i undervisningen på ansedda universitet här och där i världen.

Varför jag själv blev portad? Låt mig uttrycka det så här: Man ska helst inte slåss på krogen, även om det handlar om en kvinnas heder – för antingen får man stryk eller också blir man portad. Dock inte på livstid.

Missa inte:

Idag 16.00 publicerar vi artikel nummer sju om Knutbyhaveriet: Åsa Waldus hemliga självprofetia.

Där kan du bland annat läsa om Knutbyledarens fantasier om sex med Jesus, som hon beskrev målande i sin dator. Men i hennes tankevärld är det Gud, eller möjligen Jesus, som för hennes fingrar över tangentbordet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.