Lär av finska romer

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det finns mycket att lära av olika kulturer. Men när jag för några år sedan skrev en krönika om det i Brottsförebyggande rådets tidning Apropå, blev det ett väldigt liv. För jag hade satt samma rubrik som här: Lär av finska romer.

Av en hög pressmeddelanden från olika departement framgår att nu har alliansregeringen kommit på att romer är diskriminerade i Sverige. Bra så. Bättre sent än aldrig.

Men som vanligt är det bara ett perspektiv som gäller, offerperspektivet. Att vi skulle ha något att lära av andra kulturer tycks vara en helt främmande tanke.

Nytt för oss men inte för dem

Det här med besöksförbud är ganska nytt i Sverige. Och det har förts diskussioner om det eventuellt skulle utvidgas till hela kommuner. Den ordningen har finska romer haft i århundraden.

Så här fungerar det: Någon i en släkt har till exempel dräpt någon i en annan släkt. Om då den släkt som dråparen tillhör håller sig ifrån den kommun där det skett och därmed från offrets släkt – så blir det ingen blodshämnd. Utan det blir helt och hållet en fråga för svensk polis att klara ut.

Inte samma sak?

– Men du kan väl inte jämföra åtgärder mot blodshämnd med det svenska besöksförbudet! säger nu kanske vän av ordning.

Jodå, det är precis vad jag gör. För i grunden handlar det om samma sak, att undvika ytterligare våld – kanske till och med ytterligare dödande.

Det finns massor som vi kan lära av andra kulturer – och då inte bara av den amerikanska. 

Kommentar till ovanstående:

När jag skriver ”finska romer”, brukar några av dessa finnar höra av sig och framföra att de inte räknar sig som romer, utan att jag skulle ha skrivit ”finska zigenare” istället.

– Men då blir det ett jävla liv på alla som tror att zigenare är ett skällsord även för er, svarar jag. Och vad jag skriver i övrigt blir dom då blinda för.

– Men zigenare är ju inte ett skällsord för oss finska zigenare.

– Nej, men från er får jag bara några enstaka samtal eller mejl. Från dom okunniga som tror sig veta, får jag högvis, mest upprörda.

– Men gör du det inte lite för enkelt för dig genom att skriva finska romer? sa en som ringde senast det begav sig.

– Ja, du kanske har rätt i det…

Lär av finska zigenare!


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.