Om jag var advokat

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det är något väldigt vackert över yrket brottmålsadvokat. Man går till jobbet varje dag för att ta fram det bästa hos en medmänniska:
– Jaja, han har visserligen mördat fyra stycken, men det är egentligen en fin kille.

 

Därtill behöver de inte bevisa så mycket. Det är upp till åklagaren att bevisa. Advokaten ska påvisa att bevisen inte håller.

En svensk rättegång kan vara dödande tråkig. Men ibland blir det ett spännande kammarspel. Se Johan Erikson göra åklagarens vittne till sitt utan att vittnet fattade vad som hände, kan vara såväl spännande som underhållande. Eller se och höra Peter Althin med små medel skaffa sig ett utrymme i rättssalen som få andra. Eller att efter ett tag förstå att Thomas Olsson är mycket mer påläst och kunnig i fallet än vad åklagaren är. Eller höra att Nils Uggla har lagt upp sin slutliga plädering så elegant att det känns som allt bara vänder.

Läsa slasken

Men det kan också vara såväl tröttsamt som rent sorgligt att se likgiltiga advokater som tittar ner i sina papper för att se vad klienten heter. Och som möjligen försöker få ned påföljden lite. När de sitter och antecknar är det troligen inte sin plädering de slipar på, utan kostnadsräkningen. Min uppfattning är att det är bland brottsmålsadvokater som bland journalister. Cirka tio procent gör jobbet, de andra hänger på – bakom vagnen.

Om jag var ny brottmålsadvokat skulle jag alltid läsa slasken, alltså det spaningsmaterial som inte läggs fram för rätten. Och på det sättet lära åklagarna att när de har mig emot sig så är det ingen idé att försöka mörka något. Alla åklagare gör inte det, men alltför många.

Bli målsägarbiträde

Om jag inte lyckas så bra som advokat så kan jag alltid bli målsägarbiträde. Det är världens lättaste jobb. Man sitter där och lyssnar på åklagaren och sedan rapar man upp samma sak men lite mer känslomässigt. Okej, det finns några få undantag från det här, men det är inte många.

– Men, säger kanske någon, är det inte målsägarbiträde som Thomas Bodström oftast är?

– Ja, just det.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.