Världens värsta fängelser

Av Nilsson-Larancuent 2012-07-03

Av förklarliga skäl så vill ingen som är vid sitt sinnes fulla bruk hamna i fängelse, men om man nu skulle ha den stora oturen att bli inlåst så är följande anstalter antagligen de värsta ställena man kan hamna på i världen.

1. Tadmorfängelset, Syrien

Ingen som har följt nyhetsrapporteringen om den arabiska våren kan tro att Syrien är en rättsstat, men faktum är att förtrycket har pågått sedan länge och extra tydligt blir detta för fångarna som sitter i Tadmorfängelset. Här blir internerna både styckmördade och massakerade av yxbeväpnade vakter. Politiska fångar som dömts för fredliga protester mot regimen svälts ihjäl och efter mordförsöket på Syriens president 1980 svarade regeringen med att skicka kommandosoldater till Tadmor. Soldaterna mördade över 500 fångar för att statuera exempel och avskräcka andra politiska grupperingar från att göra uppror.

 

2. Carandirufängelset, Brasilien

Under de 46 år som Carandiru var i bruk dog över 1 300 fångar en våldsam död. Man uppskattar även att en femtedel av de intagna var AIDS-smittade på grund av att fångarna delade sprutor och stack varandra med blodiga knivar.

 

3. La Sabanetafängelset, Venezuela

Åtskilliga rapporter har avslöjat missförhållanden och användande av tortyr mot de intagna. På La Sabanetafängelset är det inte heller ovanligt med uppgörelser mellan rivaliserande gäng och striderna leder ofta till skottlossningar och explosioner (ja, fångarna lyckas smuggla in både skjutvapen och handgranater).

 

4. Evinfängelset, Iran

Detta fängelse har främst använts till att härbärgera politiska fångar. Evinfängelsets torterare är ökända i Iran och när deras hårdhänta behandling inte har räckt till för att knäcka en fånge så har det alltid funnits sadistiska medfångar eller vakter som kallats in för att våldta personen ifråga.

 

5. Karshelyfängelset, Eritrea

Här sitter Dawit Isaak, den svensk-eritreanska journalisten som hållits inspärrad i över tio år utan rättegång. Nyligen gick en fångvaktare som lyckats fly landet ut i media och berättade om de omänskliga förhållandena på anstalten. Fängelset ligger långt ute i öknen och cellerna består av stålcontainrar som har ställts på högkant och grävts ner i marken, däri överstiger temperaturen ofta 50ºC.

 

6. Guantanamofängelset, USA/Kuba

”Gitmo” intar sjätteplatsen eftersom man här ägnade sig åt både psykisk och fysisk tortyr under många år. Sexuella övergrepp och andra typer av kränkningar var också vardagsmat. Även om förhållandena numera har förbättrats lite så är det fortfarande en plats att undvika.

 

7. Bang Kwangfängelset, Thailand

Bang Kwang kallas även ”Bangkok Hilton” och fångarna här är vana vid fysiska övergrepp, fruktansvärd trängsel och en obefintlig sjukvård. De som dömts till döden får fotbojor fastsvetsade runt sina anklar och lever i ständig ovisshet om vad som ska hända eftersom de bara kan räkna med två timmars förvarning innan de avrättas.

 

/wp-content/uploads/content/utblick/Namnlos5.png

8. Diyarbakirfängelset, Turkiet

Alla som har sett filmen Midnight Express har någorlunda koll på vad som sker i turkiska fängelser och Diyabakiranstalten hör definitivt till landets värsta kåkar. Här är sexuella övergrepp och självmord en del av vardagen. Fångar sätter eld på sig själva för att protestera mot de horribla levnadsförhållandena och här finns även barn som har dömts till livstids fängelse av det turkiska domstolsväsendet.

 

9. ADX Florence Supermax Facility, USA

En före detta fånge beskrev denna anstalt som en ”klinisk version av helvetet”. De intagna utsätts för psykologisk tortyr dygnet runt. En timme om dagen får de vistas utanför sina celler, resten av tiden tillbringar de i vad som närmast kan liknas vid en sorts cementkista – tillverkad för att förvara levande döda. Allting är automatiserat så de intagna aldrig får se en annan människa, inte ens vakterna.

/wp-content/uploads/content/utblick/Namnlos6.png

10. Bellavistafängelset, Colombia

Denna anstalt ligger i utkanten av Medellín, Pablo Escobars hemstad. Bellavistafängelset byggdes ursprungligen för 1 700 fångar, men har idag en bra bit över 5 000 intagna. Här buntar myndigheterna samman medlemmar av vänstergerillan FARC med kokainbaroner, yrkesmördare och fångar som tillhör de högerextrema paramilitärerna – vilket förstås leder till rena mordorgier.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.