Porr – en demokratisk fråga

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Såg "porrkungen" Berth Milton i ett intervjuprogram i SVT. Han gav som vanligt ett sympatiskt intryck. Synd bara att han inte fick några vettiga frågor.

För några år sedan träffade jag Berth Milton i Barcelona, flera gånger. Det blev några timmar med bandspelarens röda lampa lysande mellan oss. Det han hade att berätta var stundtals väldigt intressant.

– Dom bästa porrskådisarna Dick, sa han, är självklart dom som går igång på att det är kameror och starkt ljus när de håller på. Och som tänder på att hundratusentals kommer att se dom ha sex.

– Men…

– Om du tänker fråga mig om det finns sådana människor så fråga istället vilken sexolog som helst, så får du det bekräftat.

Vet före CIA

En dag när vi precis satt oss ner, berättade han att de då och då fick förfrågningar från personer som levde i någon diktaturstat, om priser och liknande på hans bolag Privates sortiment.

– Och i en diktatur, oavsett om den är politiskt höger, vänster eller en religiös diktatur, så är ju alltid porr förbjudet, fortsatte han. Ibland vet vi nog när en diktatur ska falla innan CIA vet det.

– Nu är jag inte med …

– Småföretagare har känsliga fingertoppar och vet vad som är på gång. När en diktatur faller och det blir demokrati så vill folk köpa porr i massor. Det blir en slags frihetssymbol. Därför får vi förfrågningar av det slaget när demokratin är på ingående.

– Och med det vill du påstå att porr är en demokratisk fråga?

– Absolut, sa Berth Milton. Att folk får titta på vilka bilder eller filmer de vill, är självklart en demokratisk fråga. Och cirka 85 procent använder porr till och från, enligt seriösa forskare.

Porr för kvinnor

Han berättade också att hans företag försökte göra en satsning på porr med kvinnor som målgrupp.

– Du vet, det snackas ju så mycket om att tjejerna vill ha mer handling och mjukare porr. Men inte fan gick det. Det vi säljer till kvinnor är inte speciellt mjukt.

Som alltid beklagade han sig över svenska skattemyndigheter. Jag är inte insatt i alla hans skatteaffärer och var han bott i förhållande till var svenska skattemyndigheter hävdat att han bott. De vill att han skattar för hundratals miljoner här i Sverige.

– Men det går lite långt, sa Milton, när mina barn har gått i skolan i Barcelona i flera år och svenska skattemyndigheter hävdar att vi under dom åren bott i Sverige. Visserligen älskar jag mina ungar men att pendla mellan Sverige och Barcelona varje vardag för deras skolgång, vore väl lite överdrivet?

Om man som journalist inte moraliserar så mycket, utan istället är intresserad av den man intervjuar, så får man ofta ut väldigt mycket. Synd att det inte var så i intervjun i SVT.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.