Fack på villovägar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Han hade arbetat på en pizzeria och accepterat att få ut 216 kronor för lite i månadslön, enligt facket. Därför ska nu han och hans familj utvisas.

Jag har arbetat fackligt till och från tidigare i livet. I Transportarbetareförbundet och Journalistförbundet. Fackföreningarna har varit viktiga för att bygga upp det svenska samhället. Men idag börjar de alltmer framstå som en konservativ kraft.

Ovanstående med familjen som nu ska utvisas är ett tydligt exempel. Att det är så stor ungdomsarbetslöshet i Sverige, i förhållande till Danmark och andra länder, är ett annat. En stelbent lönesättning där unga okunniga ska ha ut näst intill den lön som erfarna kunniga yrkesmän och kvinnor får ut, har lagt grunden för att ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden.

Större rörlighet

Det här har resulterat i att allt fler insett att om de inte går med i facket och därtill skiter i deras lönenivåer, så har de större chans att få jobb, och därmed att komma in på arbetsmarknaden i övrigt.

Likaså utgör dagens LAS-regler något som får konservativa konsekvenser. Troligen känner du liksom jag någon i släkten, grannskapet eller i vänskapskretsen som vantrivs som bara den med sitt jobb. Som därmed gör så lite som möjligt på jobbet och sannolikt också förpestar arbetsplatsen för andra anställda. Därtill går det ut över hans eller hennes liv i övrigt – och därmed över familj och vänner. Kort sagt, det blir en riktigt usel livskvalité.

Varför säger då inte den här personen upp sig, eller söker andra jobb? På grund av turordningen. Han har jobbat, eller i varje fall gått omkring, på sin arbetsplats så länge att han är trygg. Han kommer inte att få gå, om inte hela rasket slår igen.

Men det kanske det ändå gör, om det är för många sådana här ”trygga” som finns på den arbetsplatsen.

I Danmark har arbetsgivarorganisationer och facket tillsammans ändrat på det här och skapat betydligt större rörlighet på arbetsmarknaden – och därmed drastiskt fått ner ungdomsarbetslösheten. Men i Sverige tycks facket numer vara en stelbent gammal betongklump.

Kanske någon tycker att jag i och med ovanstående har hamnat i knät på organisationer och partier som alltid tyckt att fackföreningar är något vi kan vara utan.

Men det är en stor skillnad mellan deras åsikter och mina: Jag tycker att det här är en sorglig utveckling. Mina föräldrar skulle rotera i sina gravar om de kunde se vad som har hänt med den fackföreningsrörelse de en gång i tiden var med och byggde upp.

Knutby del 6: Mordscenario, publiceras 16.00

Varje måndag, onsdag och fredag en ny artikel i vår serie om Knutbyhaveriet. Idag om ett fullt möjligt mordscenario, med annan mördare än barnflickan Sara Svensson.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.