Fel man avrättades

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Carlos DeLuna var bara 20 år då han greps misstänkt för mord. Han dömdes och 1989 avrättades han. Men det var fel Carlos som staten Texas tog livet av.

Man blir upprörd men inte speciellt förvånad. Då och då läser vi om sådana fall i USA eller någon annanstans i världen, där man fortfarande lever kvar i medeltida tänkande och dödar sina medborgare om man tror att de utfört grova brott.

Det som var så förvånande med det här fallet var att det var en professor och några studenter vid Columbia Law School i New York, som klargjorde att fel man hade avrättats. De kom fram till den slutsatsen efter att ha grävt i fallet i sex år och hittat den Carlos som utförde mordet.

Skulle aldrig hända i Sverige

I Sverige ägnar sig juridikprofessorer i huvudsak åt att försvara allehanda konstiga domar. Och bestämt hävda att allt är i sin ordning. Här har det aldrig någonsin hänt att några juriststudenter och en professor försökt påvisa att en dom varit helt fel. Det kanske säger en del om juristutbildningen i Sverige.

Har man kanske ett speciellt delprojekt på juridicum på temat: Staten och dess domstolar har alltid rätt, för de är objektiva.

Och är det därför som svenska åklagare och domare hävdar att de är objektiva? Utmärkande för människor med akademisk utbildning är annars att de inte en sekund hävdar att människor, oavsett utbildning, är objektiva.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.