Män av våld

Av Nilsson-Larancuent 2012-05-18

Tommy Deogan förlorade sin bror Tony till fotbollsvåldet, nu har han skrivit boken "Män av våld".
Läs Nilsson-Larancuents omdöme om boken.

Arenavåldet vid stora fotbollsmatcher eskalerar för varje år som går. De svenska supportrarna är på god väg att bli lika våldsamma som fotbollsvärldens mest ökända huliganer: engelsmännen. Alltför många verkar gå till en fotbollsmatch lika mycket för att slåss som för att se på matchen. Det är denna utveckling som Tommy Deogan försöker belysa i sin bok.

Utredning efter utredning har genom åren lagts fram där politiker, polisen eller fotbollsklubbarna försöker hitta svaret på problemet. Men ingen har lyckats identifiera de verkliga orsakerna till huliganismen, än mindre finna några hållbara lösningar. Det som skiljer ”Män av våld” från alla andra inlagor är att detta är en bok som koncentreras på fotbollskulturen.

Boken är en kritisk betraktelse över samhällets oförmåga att stävja arenavåldet. Dock en intressant sådan; Tommy Deogan har nämligen ett personligt perspektiv på fotbollsvåldet, eftersom hans äldre bror misshandlades till döds i samband med en fotbollsmatch mellan AIK och IFK Göteborg år 2002. Det personliga engagemanget lyser igenom och hans tidigare erfarenheter har gjort att han kommit nära många så kallade huliganer, vilket vanliga journalister sällan får möjlighet till. En inblick ges i hur aktiva huliganer tänker och författaren ger flera intressanta analyser. Bland annat lyfts relationen mellan våldet och idrotten fram. Tommy Deogan påpekar bland annat att aggression är en integrerad del av många lagsporter, vilket man lätt inser om man tittar på en fotbolls- eller ishockeymatch. Från läktaren buas det, skriks glåpord och även hot. Knytnävar som viftas i luften varvas med obscena fingergester; det är en till mesta dels testosteronstinn publik som låter aggressionerna flöda eftersom det är socialt accepterat att bete sig illa, så länge man befinner sig inom vissa idrotters värld.

”Män av våld” är ett intressant och välbehövligt inlägg i debatten om huliganism, tyvärr är det tveksamt om de ansvariga beslutsfattarna är villiga att lyssna.

Författare: Tommy Deogan
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2011


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.