Fega skitar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

De trängde sig in hos den 69-åriga kvinnan. Körde in en trasa i hennes mun så ingen skulle höra henne skrika – och rånade henne på allt hon hade av värde.

När jag läser eller hör om sånt här får det igång djuret i mig:

– Fan, om jag ändå hade varit där så jag kunde ha slagit sönder dom, tänker jag.

Det finns brott och det finns brott. Sånt som ovanstående som innebär att man ställer sig utanför all mänsklig gemenskap – och brott som man tvärtom kan ha förståelse för, även om det naturligtvis måste få konsekvenser:

Kvinnan som skjuter skallen av sin karl efter år av misshandel av henne och ungarna.

Invandrarkillarna som söker upp de där som kastat rasistiska glåpord efter deras mamma och lär dem en läxa för livet.

Hon eller han som är arbetslös och snattar vinterkläder till ungarna för att de inte ska behöva frysa. Eller till och med – han som mördar sin lilla dotters våldtäktsman.

Visst, men …

Visst måste rättssamhället gripa in mot det här. Men begär inte att jag ska hjälpa till om jag varit vittne till något av det. Ett civiliserat rättssamhälle måste ha lagar och grövre hänsynslöshet som är reglerad i lag ska få konsekvenser. Men det finns också något som kanske kan benämnas personlig rättsuppfattning, eller något åt det hållet.

Vår lagbok är ett försök att formulera en minsta gemensam moral. Det säger sig självt att det är näst intill omöjligt. Därför finns det inte heller något enda land i världen som har samma lagar som vi har i Sverige. Vi behöver bara titta på våra närmaste grannländer så är det stor skillnad. Och varje år ändras våra svenska lagar på några hundra punkter.

Det där rånet och våldet mot den 69-åriga kvinnan skulle bedömas mildare än om jag skulle misshandla någon av de där skithögarna mycket grovt. Så grovt att det skulle bedömas som dråp- eller mordförsök. Det skulle jag kunna leva med. Skulle kunna se mig i badrumsspegeln varje morgon och tänka:

– Du är ingen ängel Dick men du är helt okey.

Det är en tröst att idag behandlas de som ger sig på gamla människor på samma sätt som våldtäktsmän, av andra fångar, när de hamnar i fängelse. Skillnaden är att våldtäktsmännen hamnar på speciella skyddsavdelningar. Det gör inte de här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.