Rekord i avrättningar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Delstaten Mississippi har tagit ledningen vad gäller antalet avrättade I USA i år. Men Texas väntas som vanligt återta ledningen.

Sex människor har avrättats i Mississippi hittills i år. Texas och Florida brukar annars leda den här morbida kampen.

Varför avrätta en medborgare? Rimligen för att han ses som oförbätterlig och därmed sannolikt kommer att lämna nya brottsoffer efter sig. Men det är inte så. Om vi tittar på Sveriges moderna historia och plockar ut den värsta brottslingen per årtionde från förra sekelskiftet fram till idag, så är bilden tydlig. Förr eller senare lägger de av med brottsliga handlingar. Allihop. Även Salaligans ledare, som på äldre dagar arbetade som arkivarie.

Avrättningar handlar om att tillfredsställa en blodtörstig hop av väljare, inget annat. Bli omvald som guvernör, senator eller åklagare etc, genom att vara hård mot de hårda. Antalet mord och dråp är inte lägre i de amerikanska stater som frekvent använder sig av dödsstraff än i de stater som i praktiken avskaffat det, om än inte formellt. Tvärtom så tycks dödsstraffet legitimera att det kan finnas skäl att mörda andra människor.

Benådade allihop

I USA är delstatens guvernör något av delstatspresident. Han eller hon kan därmed benåda en dödsdömd så att straffet istället omvandlas till livstids fängelse. För några år sedan var det en äldre avgående guvernör som inte skulle ställa upp till omval, som när det närmade sig hans sista dagar som guvernör, benådade samtliga dödsdömda i sin delstat. Han förklarade varför med de här orden:

– Jag har aldrig trott på dödsstraffet som jag anser vara något som hör hemma i en svunnen tid. Men jag hade aldrig blivit vald till guvernör om jag klargjort det. Nu kan jag ta det här beslutet och ingen kan hindra mig.

Nya brottsoffer

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade dödsstraff i fredstid. Vilket skedde 1921. En del länder återinförde det dock när de blev höger- eller vänsterdiktaturer. Men idag har vi inte en enda riksdagsman, oavsett parti, som på någon punkt föreslår mildare straff för brott av något slag. För det är samma sak här som i USA, om du framstår som mjuk när det gäller åtgärder mot brottslingar, så begår du politiskt självmord.

Att det finns hyllkilometer av seriös forskning som visar att hårdare tag inte minskar brottligheten, är säkert många av våra riksdagsmän medvetna om – men inte deras väljare. Så därför fortsätter man metoder som inte minskar brottsligheten, utan tvärtom i många fall resulterar i nya brottsoffer.

Men varför ska man skriva om något så här trist när det är midsommarafton, kan man fråga sig? Ja, säg det. Kanske för att det begås ovanligt många våldsbrott och sexbrott just på midsommarafton?

Men låt oss med blommor i håret glädja oss åt att det i vårt land är hela 102 år sedan vi lät avrätta någon av våra medborgare. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.