Falskt erkännande

Av Dick Sundevall 2014-07-07

18-åringen erkände ett hedersmord och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. Men nu har han ändrat sig och fått resning i Högsta domstolen.

För fem år sedan dömdes 18-åringen för att ha mördat sin systers pojkvän, Abba Rezias. Förutom de fyra åren på ungdomshem dömdes han också till utvisning. Men när det blev dags att verkställa utvisningen, ändrade han sig och hävdade att det var hans pappa och mamma som dödat den 20-årige pojkvännen.

Nu har Högsta domstolen beviljat resning och såväl den dömdes roll som föräldrarnas ska tas upp till ny granskning i hovrätten.

Apropå den pågående debatten om nämndemännens vara eller inte vara, bör nämnas att i hovrätten hade de två nämndemännen reserverat sig mot att inte även föräldrarna dömdes.

Genom det här fallet och andra har nu juristsverige blivit uppmärksammat på att det förekommer falska erkännanden. De mord Thomas Quick har erkänt utgör inte enstaka undantag – även om det är ett extremt exempel på falska erkännanden.

Det här fallet beskrivs mer utförligt i Dagens juridik.

Vi på Para§raf hävdar att även Knutbyhaveriet utgör ett exempel på falskt erkännande. Läs mer om hur vi kommit fram till det i vår speciella Knutbybilaga.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.