Legalknarkmissbruket

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det kommer larmrapporter om att ungdomar som spelar onlinespel på nätterna håller sig vakna med hjälp av legalknarket Subutex.

Den här gången handlar det om Stockholm och om ungdomar som fortfarande bor hemma. För några år sedan var det Skellefteå som var hårdast drabbat. Subutex är ett tungt narkotiskt preparat som staten tillhandahåller för att heroinister ska sluta missbruka heroin. Men många av dessa säljer sitt legala Subutex för att få pengar till heroin.

Det här är ingen nyhet. Det pågår och har pågått i många år. Numera ges Subutex också till fångar som ska mucka för att de ska känna sig lugna och nedvarvade, när de kommer ut i samhället igen.

Carin Tiger är kurator på en av de mottagningar som sedan får ta hand om de här ungdomarna. Hon förklarar att när man vill sluta använda Subutex väntar ångest, depressioner och sömnproblem:

– Man kan må fruktansvärt dåligt, säger hon.

KRIS

Men om nu många heroinister kan sluta med hjälp av Subutex, så är det väl bra? Dels finns det inga redovisade siffror för hur många som verkligen lyckats sluta med hjälp av Subutex och dels hävdar jag, på goda grunder, att på varje heroinist som lyckats sluta med hjälp av det här legalknarket går det tusentals som kunnat sluta utan det.

KRIS – Kriminellas Revansch I Samhället, uttrycker det klart och tydligt, när de säger:

– Legalknark är också knark. Vi behöver hjälpa folk att sluta knarka, inte att fortsätta.

Subutexförskrivningen gör mer skada än nytta. Det har man vetat länge. Det finns ingen quickfix som löser narkotikaproblemet. Däremot finns det alltför många som gått över till heroin när de inte fått tag på Subutex.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.