Polisjakt igen

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så är det då igång igen, klagomålen på polisen för att de försöker stoppa en person som far fram som en galning i en bil.

På den här bloggen, liksom i ett antal artiklar på Para§raf, har vi till och från kritiserat polisledningar och enskilda polisers agerande. Och det kommer vi att fortsätta med, då det utgör en självklar del av vårt kritiska granskande av rättsapparaten. Men – därmed inte sagt att vi skyller allt på polisen.

Just nu anklagas poliser i Malmö för att ha jagat en bilist så till den grad att han körde ihjäl en cyklist. Mannen ifråga, som inte har körkort, körde i över hundra kilometer inne i centrala Malmö. Till slut lyckades polisen stoppa och gripa honom, genom att ramma hans bil.

Mannen är nu misstänkt för grovt vållande till annans död och två mordförsök, då polisen hävdar att han försökte köra över två polismän.

Poliser dödade inte cyklisten

Då är frågan, ska poliser anklagas för det som hände? Poliser har inte kört på någon, eller skjutit ihjäl någon – i det här fallet. Man har tvärtom stoppat en framfart som redan hade resulterat i en död människa – innan flera blev dödade.

Vi kan inte ha den ordningen i Sverige att vanligtvis hederliga människor som bryter mot trafikregler, blir bötfällda. Medan de som trampar gasen i botten och kör som galningar för att slippa ta konsekvenserna av sitt handlande, ska komma undan.

Vi ska inte heller ha den ordningen att polistalesmän såväl i det här fallet, som så ofta, försöker förneka att polisen överhuvudtaget kört på platser där flera vittnen sett poliser jaga den här bilen.

Det händer att man ser polismän i tv, som står upp för vad man gjort och inte håller på och slingrar sig och ljuger – men det tillhör tyvärr undantaget. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.