Nya roliga enkronor

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Någon har gjort sig besvär med att tillverka enkronor med en ny text på framsidan: Vår horkarl till kung, står det på de nya kronorna. 

Den som har tillverkat de nya kronorna har gjort en väldigt dålig affär då det kostat honom, eller henne, betydligt mer än en krona för varje framställd krona. Medräknat arbetet har de sannolikt kostat minst en hundring styck att ta fram.

Men personen ifråga är naturligtvis inte i första hand ute efter att prångla ut falska kronor, utan för att få ut sitt budskap. Vilket har lyckats då det nu rapporteras om det här i olika medier.

Professorn rycker ut

Som på beställning rycker då några av landets mer fanatiska rojalister ut och uttalar sig. Som så ofta står historieprofessorn Dick Harrison i första ledet. Hans vackert klingande förnamn visar sig, som så ofta, inte ha haft någon positiv inverkan på hans förmåga till analys. För Dick Harrison tror att det är en monarkimotståndare som ligger bakom det här. Och han menar kampanjer som vänder sig mot kungen ofta får omvänd effekt och i stället ökar stödet för monarkin.

– När en offentlig person smutskastas på det här korkade sättet väcker det nästan alltid sympati för den utsatta och slår tillbaka mot den som ligger bakom, säger han till Aftonbladet.

Men det är naturligtvis ingen republikan som gjort sig besväret att tillverka de här mynten. För oss är det inte upprörande att kungen har mänskliga svagheter, eftersom vi inte tror att han är utsedd av Gud eller något liknande. Rimligen bör det istället vara en besviken rojalist som tillverkat mynten. En rojalist som är oerhört upprörd över att det framkommit att landets kungligheter inte står över vanliga mänskliga svagheter. Inte är de där väldigt extra fina människorna som de ska vara, på grund av sina gener – för att monarkin ska kunna försvaras.

Hur som helst så var det en kul grej – och inte minst, ett skickligt hantverk. Troligen får de nya kronorna ett samlarvärde som är betydlgit högre än en krona.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.