Världens mest kända dödsmaskin

Av Nilsson-Larancuent 2012-06-19

Få vapen (om något) är så välkänt som AK47:an, också känd som Kalasjnikov. Den kan ses i allt från actionfilmer till nyhetsinslag. Det är en dödsmaskin som har tagit otaliga liv världen över och här berättar Para§raf om dess våldsamma historia och framfart.

 

Svenska rånare kallar vapnet för “Kalle”, mexikanska kartellmedlemmar för “cuerno de chivo” (som är spanska för gethorn och syftar på magasinets böjda form), medan “Kalash” är de ryska gangstrarnas slang för karbinen. Det fulla namnet är Automat Kalasjnikov 47, döpt efter dess uppfinnare general Mikhail Kalasjnikov och där siffran betecknar det år när vapnet uppfanns. Idag är det världens mest spridda skjutvapen och enligt beräkningar från FN finns det cirka 70 miljoner AK47:or i omlopp, men även denna siffra anses av många vara en underskattning av det verkliga antalet.

Vann en tävling

Vapnet som skulle komma att döda miljontals människor fick sin början i en rysk tävling. Det var 1946 och det ryska Folkkomissariatet hade tre år tidigare utlyst en öppen tävling för skapandet av ett nytt halvautomatiskt vapen. Den dåvarande ryska folkhjälten tillika nästan 70-åriga vapenkonstruktören, general Degtjarev, hade skapat ett vapen som inte fungerade, men det visste bara han själv och några få till. Men vid en rundvandring på en vapenfabrik stötte han på dåvarande sergeanten Kalasjnikov som stod och arbetade med sitt eget bidrag till tävlingen. Generalen, som var en ödmjuk man, bad om en demonstration och insåg snart att detta vapen var vida överlägset något annat. Degtjarev drog sig ur tävlingen, och domarna som testade Kalasjnikovs vapen blev alltmer imponerade av dess enkelhet samt uthållighet, till och med efter att ha blivit nedsänkt i vatten, lera eller sand så gick det att skjuta. Dåvarande sergeant, slutligen general, Kalasjnikov vann tävlingen och skapade därmed det vapen som skulle komma att bli världens mest kända.

/wp-content/uploads/content/narbild/kalasjnikov/DSC01227.JPG

Världens mest kända vapen: Kalasjnikovs AK 47.    Foto: Dick Sundevall

Alla känner igen vapnet

Kalasjnikov är antagligen den enda automatkarbin som med lätthet kan identifieras även av människor utan någon som helst militär bakgrund eller intresse för vapen. Dess lätt böjda magasin ger det en karakteristisk form som, ifall vapnet skulle ha uppfunnits idag, antagligen skulle ha varumärkesskyddats på samma sätt som exempelvis Nike har gjort med sin logga.

Vapnet är legendariskt av tre historiska anledningar: 1) för att det gjorde det möjligt för Sovjetunionens arméer att kontrollera de vidsträckta territorier som man erövrade när Nazityskland besegrades; 2) för att det har använts av revolutionärer och frihetskämpar över hela tredje världen; 3) för att det har använts i PR-syfte av internationella terroristikoner som Usama bin Ladin.

Vapnets geniala design gör det till en mycket pålitlig automatkarbin som dessutom är billig att serietillverka och enkel att använda. En AK47:a består av endast åtta rörliga delar och är så lätthanterlig att vem som helst kan lära sig att skjuta med den efter bara några minuters instruktioner. Detta har bidragit till dess stora popularitet, men desto fler användare, desto fler som mördas. Och många av offren är barn skjutna av barn.

/wp-content/uploads/content/narbild/kalasjnikov/blurb200_lg.jpg

Bild som blivit alltför vanlig, Kalasjnikov i händerna på barn.

Barn som dödar

AK47:ans lättanvändhet har gjort att det i framförallt många afrikanska länder har blivit vapnet som barnsoldaterna använder. Tioåringar, ibland ännu yngre, med något Disneytryck på sina slitna och smutsiga T-shirts har i nyhetssändningar setts bära en Kalasjnikov. Barn rekryteras till olika gerillor och tränas för en enda sak – att mörda. Ofta kommer de från familjer där någon de älskar har dödats av motståndarna och då blir det inte svårt för en gerilla att värva dem. För despoter som vill ta makten så är barn bra soldater. De är lätta att övertala och anses ofta dessutom vara förbrukningsbara. Om de dör eller ej har ingen större betydelse, bara de tar med sig så många som möjligt av fienden med sig ner i graven.

Under gerillakrigen mot Portugals kolonialstyre i Moçambique och Angola under 1970-talet, döpte många fäder sina söner till Kalash för att hedra det vapen som så småningom skulle komma att vinna kampen för dem. När självständigheten slutligen vanns så presenterade en befrielserörelse i Moçambique en nationalflagga där bilden av en plogbil, en bok och en Kalasjnikov fanns porträtterade.

Innan var AK47:an ryssarnas och revolutionärernas vapen, från att Vietcong höll tillbaka amerikanerna under Vietnamkriget till att dåvarande Sovjetunionen invaderade Afghanistan så har Kalasjnikoven fyllt sin dödliga funktion. Men ända sedan 1980-talet, då det blev mer allmänt känt att även barn använde sig av AK47:an, så har vapnet konstigt nog blivit än populärare. Men för att förstå denna utveckling får man vända blickarna mot Hollywood.

Kalasjnikoven och populärkulturen

Under 1970-talet hade vapnet ännu inte fått fotfäste i gemene mans medvetande. Men det skulle Hollywood snart bidra till att ändra. Det var filmen ”Rambo: First Blood II” (1985) som innebar AK47:ans populärkulturella genombrott. Även om filmer som exempelvis ”The Deer Hunter” med bland andra Robert de Niro i huvudrollen, tidigare hade haft med Kalasjnikoven som en central del i vissa scener, så var det först med Rambo som vapnet nådde en kultstatus.

I en scen från ”First Blood II” har Sylvester Stallones karaktär Rambo blivit tagen när han försökt frita amerikanska krigsfångar i ett nordvietnamesiskt fångläger. Han lyckas då få tag i en av vakternas Kalasjnikov och dödar sedan alla fiender utan att själv bli träffad. Hjälten segrar – Kalasjnikov segrar. Om man bortser från den amerikanska propagandan där man slickar såren efter förlusten i Vietnam genom att på filmduken porträttera sig som segrare i en liknande konflikt, så var denna film viktig eftersom den präntade in AK47:an i amerikanernas medvetande. Skytteklubbar började köpa in vapnet så att folk kunde testa det. Amerikanska vapenföretag började tillverka egna varianter. Även i dataspel som ”Doom” och ”Counterstrike” användes AK47:an. Man ska komma ihåg att under 1980-talet så tog hela världen intryck från USA. Allt hämtades därifrån och detta förklarar Kalasjnikovens stora uppsving i populärkulturen – något som var omtyckt i USA blev nästan automatiskt populärt i resten av världen. Även inom musiken, framförallt gangsterrapen, har vapnet på senare tid blivit en symbol för gatans arsenal och den makt över liv och död som en beväpnad har.

Vapnet som Rambo för snart 30 år sedan dödade en fiktiv fiende med har nu blivit en del av folkmedvetandet. Men detta har även lett till att många dårar fått upp ögonen för hur effektiv och lättanvänd AK47:an är.

Bisarra vapenlagar

Ett känt och renommerat vapen kommer naturligtvis att alltför ofta hamna i orätta händer. Ett av de mer kända exemplen är när sekten Branch-Davidian 1993 hamnade i ett regelrätt krig med federala agenter i Waco, Texas. När röken hade lagt sig så visade det sig att bland annat 44 stycken AK47:or hade använts för att döda fyra agenter och skada ytterligare 16. Samtliga vapen hade dessutom köpts lagligt, vilket visar hur aningen bisarrt USA:s rättsliga reglering kring vapen är.

Till och med i England med sina strikta vapenlagar (inte ens patrullerande poliser får bära skjutvapen), så kan man hitta dödsoffer efter AK47:an. Ett exempel är Michael Robert Ryan som den 19 augusti 1987 sköt ihjäl 16 människor, inklusive sin egen mamma, många av dem mördades med kulorna från en Kalasjnikov.

Antalet exempel på galningar som har gått loss med en AK47:a verkar vara ändlöst, vilket också troligen är skälet till att vapnets upphovsman kom att ångra sin uppfinning.

Hade hellre uppfunnit en gräsklippare

Sedan originalet uppfanns för 65 år sedan så har ett antal kopior och även nydaningar skapats med Kalasjnikoven som mall. Men oavsett om den heter AK47, AKM, AK74 eller om det är den kinesiska kopian Nionco typ 56, så förblir den lätthanterlig, dödlig och har kvar sitt karakteristiska böjda magasin. Dessutom har vapnet blivit en källa till ånger för dess skapare, general Kalasjnikov. När han besökte en utställning i Tyskland 2002 sa han till tyska journalister att: ”Jag är stolt över min uppfinning, men jag är ledsen att den används av terrorister. Jag hade hellre uppfunnit en maskin som människor kunde ha nytta av och som kunde hjälpa lantbrukare att göra sitt arbete. En gräsklippare, till exempel.”

/wp-content/uploads/content/narbild/kalasjnikov/hostage_bank_france.jpg

Ett av många rån där Kalasjnikov använts.      Foto: Franska polisen

Kriminellas bästa vän

Men trots fördömande ord från sin skapare och barnsoldaternas preferens för vapnet så kvarstår dess popularitet. I krig och andra väpnade konflikter är inget viktigare än att det vapen man använder är dödligt samt pålitligt, och dessa två kriterier uppfyller såväl AK47:an som dess efterföljare med råge. Och att kalasjnikovvodkan lanserades i Storbritannien 2004 har inte precis inverkat negativt på vapnets rykte. Nej, dess popularitet lär bara öka. För oavsett vad man har för personlig åsikt så är och förblir tyvärr Kalasjnikov revolutionärernas, de kriminellas och även barnsoldaternas bästa vän, samtidigt som den har blivit en del av den moderna populärkulturen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.