Blogg från livstidscellen

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så har jag då äntligen fått en bloggkollega här på Para§raf. Och det i form av svensk kriminalvårds högst utbildade, Ricard A R Nilsson.

Om jag minns rätt så hörde jag talas om Ricard första gången för sju år sedan. Det skulle finnas en livstidsfånge som utan studiekamrater och utan att kunna gå på föreläsningar, betade av den ena akademiska examen efter den andra. Fil kand i olika ämne följdes av fil mag.

– Men hur fan… tänkte jag. Måste vara någon inbunden överintelligent konstig kuf.

Men icke så. Bortsett från den där skånska dialekten så visade han sig vara en osedvanligt vettig och sansad person. 

Osedvanligt korkat brott

När vi lärt känna varandra lite bättre var jag bara tvungen att fråga honom om det brott han satt för: Mord på tre bilhandlare – på en gång.

Idén var att annonsera ut sin bil och övertyga en bilhandlare om att ta med sig pengar och möta Ricard på en undanskymd palts, där Ricard skulle råna honom. Bilhandlaren kom men hade med sig två man till.

Situationen blev desperat och slutade med att Ricard sköt ihjäl alla tre. Så min fråga till denna uppenbarligen intelligenta livstidsfånge, var självklar:

– Var inte det osedvanligt korkat?

– Ja, det är så dumt så det finns inte, svarade Ricard.

Bra att vi är överens om det, tänkte jag. Då har vi något att gå vidare på. Med tiden började han skriva artiklar för Para§raf tillsammans med Pierre Larancuent, som han också har skrivit boken Män utan nåd, med. Och nu har alltså Ricard börjat blogga här.

Ett av Para§rafs ledord är ”inifrån”. Vi ska så långt möjligt försöka komma in bakom kulisserna och skildra kriminal- och rättsfrågor inifrån. Och mer inifrån än så här kan det knappast bli.

Någon blir kanske provocerad av att en livstidsfånge får det här utrymmet på vår sajt. Vi försvarar inte en sekund det Ricard gjort sig skyldig till. Han har fått ta konsekvenserna för det och avtjänar sitt straff. Är nu inne på sitt trettonde år på landets hårdaste fängelser.

Yttranderätt och rösträtt

Det är på sin plats att understryka att man som intagen på ett svenskt fängelse har klart begränsade rättigheter. Men har inte, och ska inte ha, alla de demokratiska rättigheter som medborgare i övrigt har. Men de intagna har kvar sin yttrandefrihet. De har även rösträtt, om de är svenska medborgare.

Så istället för att du får läsa om hur någon på utsidan tror att det är på insidan av murarna, så får du här på Para§raf läsa om det från en som vet vad som finns där.

Vi i redaktionsledningen är väldigt glada att ha dig med som bloggare på det här tåget Ricard. Nu kör vi!


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.