Extrem rojalism

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Författaren och extremmonarkisten Herman Lindqvist, har trampat snett, enligt medierna. Eller var det bara klara besked utifrån frågor han fick för första gången?

Bakgrunden är en krönika han skrev i Aftonbladet där han som vanligt var upprörd över att vi inte firade vår nationaldag i en stor nationalistisk yra. Där skrev han bland annat att en, ”majoritet av svenska folket faktiskt är svenskt och är stolt över att vara det”.

Det fick den rasistiska nättidningen nationell.nu att kontakta honom. I motsats till de flesta så lät sig Herman intervjuas av denna obskyra sajt. Han får bland annat en fråga om varför Sverige har ”världens extremaste invandringspolitik”? Han svarar att han tror att den kommer att stramas upp inom några år.

Varför bli förvånad?

Men varför bli förvånad och upprörd? Herman Lindqvist är en extrem rojalist. Av hans böcker och tidigare intervjuer framgår att han tror, eller i varje fall vill få oss andra att tro, att vissa kungar varit klart lysande genier. Och hans hyllningar av olika kungligheter känner inga gränser.

Om man är en sådan extrem rojalist och alltså därmed anser det vara oerhört viktigt att vi ska ha statsöverhuvuden som avlats fram i en lång tradition och därmed bär på några osedvanligt fina gener som gör dem lämpliga för sitt ämbete, så ligger naturligtvis rasismen och lurar runt hörnet. En del av landets ultrarojalister markerar dock klart mot rasismen. Om de gör det för att de står för den åsikten eller för att det är lämpligt just nu, ska dock vara osagt.

Tror man på att det finns några slags övermänniskor som via generna är mer lämpade att representera en nation än andra, så tror man helt enkelt på sådana genetiska unkna gamla teorier. Svårare är det inte.

När det gäller Herman Lindqvist, så har han varit kronprinsessans historielärare och i största allmänhet stått hovet nära. Men hans tunga vandring allt längre högerut i det extrema träsket, där han bland annat gjort stor sak av att prinsessan Estelle, enligt honom, har fått fel namn (sic), har gjort honom omöjlig i närheten av hovet. Men samtidigt desto mer tacksam som intervjuobjekt för nationalistiska högerextrema sajter.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.