Näthatarna är igång

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så har då näthatarna även hittat till Para§raf. Att en livstidsfånge har yttranderätt och får blogga, fick några av dem att spy ut sin galla.

Gemensamt för näthatare, oavsett på vilka sidor de spyr ut sitt hat, tycks vara att de skriver som sjuåringar. Och att de hatar människor som de aldrig har träffat. Hatar människor som aldrig har gjort dem eller deras närmaste något ont. Hatar helt främmande människor som de fördömer för all evighet. Därtill tycks de mest av allt hata människor som rest sig ur skiten och ägnar sitt liv åt något konstruktivt – som vår bloggare Ricard. 

Svenskt rekord?

Mina senaste böcker har jag avslutat med att sätta ut min mejladress och bett läsarna om synpunkter. Har utifrån det fått massor av intressanta mejl. Men inte ett enda korkat hatmejl. Varför det? Förklaringen är naturligtvis lika enkel som självklar, personer som klarar av att läsa en hel bok, skriver inte sånt.

Själv fick jag det här mejlet nu när Ricard börjat blogga på Para§raf. Ett mejl som rimligen måste utgöra någon form av inofficiellt svensk rekord i koncentrerad dumhet:

tjänar du Dick med din verksamhet?
sällan jag blivit så illa berörd om någon som du, din skandalsökande, flinande, verbala figur. Jag kan inte betrakta dig som människa, inte som djur heller.
Bort med dig, hoppas ödet rättvist och ser till att du giriga, samvetslösa skall få äta upp det du ställer till.

Vad svarar man på sånt? Kanske något i stil med: Har du glömt att ta dina mediciner idag? Man kan skämta bort sånt här, eller ta det lite allvarliga och be dem söka läkarhjälp. Men det finns en betydligt allvarligare botten.

Deras hatiska inlägg visar varför vi fått in ett parti som Sverigedemokraterna i Sveriges lagstiftande församling. Näthatarna utgör på nätet vad pöbelhoparna tidigare representerade. Skränande hatiska hopar som vill döda, eller i varje fall vara med och heja på när någon annan dödar. Och – det här visar att de finns där ute, de som i morgon kanske är de nya hatiska barnamördarna modell Breivik.

Självklart kommer Ricard att fortsätta att blogga på Para§raf. De hatiska reaktionerna har gjort mig än mer övertygad om att hans bloggande behövs.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.