En vacker örfil

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Våld i skolorna är ingen enkel fråga, tycker jag. Ska inte en lärare ens få ta tag i en elev? Och vad får vi föräldrar göra mot våra ungar?

När jag gick i grundskolan fick lärarna aga eleverna. Det var inget större problem då ingen av mina lärare hade några sadistiska drag. Tvärtom, i femte klass hade vi en ung, och i våra elvaåriga ögon, väldigt söt lärarinna. Av henne fick man örfilar då och då.

Visst sved det lite men efteråt satt vi killar där och smekte kinden där hennes hand hade träffat. Och våra tindrande glada ögon uttryckte alltid samma sak; ”hon rörde vid mig”.

Tog tag i örat

Nu har såväl några hovrätter som Högsta domstolen börjat tillåta lärare och rektorer att agera med viss milt våld. En rektor tog tag i en 15-årings öra och tvingade henne på det sättet att sitta ner. Det accepterade både tingsrätten och hovrätten.

Vad får då lärare göra – och vad får vi föräldrar göra? Själv har jag burit in mina barn på sina rum och sagt åt dem:

– Nu stannar du där tills du kan uppföra dig vettigt.

Sonen brukade komma ut på gott humör efter två minuter och hade då uppenbarligen glömt vad det handlade om. Äldsta dottern satte sig med armarna i kors på sängen och vägrade att komma ut innan brorsan och jag hade sagt att allt var vårt fel.

Yngsta dottern har jag vid ett tillfälle burit hem över axeln från en lekpark. Hela tiden skrek hon och slog mig i ryggen. Inget av det där ångrar jag – men nog fanns där inslag av milt våld.

Förlåt

Däremot har jag genom åren sagt en massa saker till dem som jag ångrat. Men dåligt samvete gentemot sina barn ingår i paketet som kallas föräldraskap.

Fysiskt våld ska naturligtvis inte behöva utövas mot barn, varken som förälder eller lärare. Behövs det så är det ett uttryck för misslyckande från den vuxnes sida. Men det psykiska våldet då? Kan inte det vara lika illa, eller än värre? Ord som trycker ner. Förminskar. Tär på såväl självförtroende som självkänsla och som i värsta fall följer barnet livet ut.

Att kunna säga förlåt när man sagt något dumt är räddningen.

– Förlåt, jag var trött och grinig och det gick ut över dig. Förlåt, det var dumt av mig.

Det är därtill det enda sättet som fungerar om man vill lära ungarna att säga det gyllene ordet – förlåt.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.