Sing sings ängel

Av Nilsson-Larancuent 2012-05-24

Catherine Lawes var en kvinna som visade att även de mest förhärdade brottslingar förtjänar respekt och omtanke, något som fick många att förändra sina liv.

 

Säkerhetsfängelset Sing Sing är kanske inte lika internationellt känt som Folsom, San Quentin eller Alcatraz, men likväl är det en av de mest beryktade amerikanska anstalterna. Sedan den första fången kom dit 1825 så har över sextio anstaltschefer styrt över livet innanför murarna. Genomsnittstiden som en direktör stannade på Sing Sing var alltså cirka tre år. Ett stående skämt bland fångarna var därför att det snabbaste sättet att komma bort från Sing Sing var att bli dess anstaltschef. Men en man klamrade sig fast vid tjänsten längre än alla andra, han hette Lewis E Lawes och var anstaltschef på det beryktade fängelset i över 20 år. Han var gift med den godhjärtade och omsorgsfulla Catherine Lawes som kom att bli känd under epitetet ”Sing Sings ängel”.

Fångarna behandlades som människor

Anstaltschef Lawes var en reformvänlig person som lyssnade mycket på sin humanitära fru Catherine. Från att ha varit USA:s hårdaste fängelse blev Sing Sing en plats där medmänsklighet och rehabilitering var ledorden – detta trots det stränga regelverket. Många av förändringarna hade fångarna Catherine att tacka för.

Trots att hon var kvinna och hade tre egna barn, så var hon aldrig rädd när hon rörde sig inne på anstaltsområdet. Hon visste att om man visade kärlek så fick man kärlek tillbaka. Genom att se fångarna som människor, och inte bara som brottslingar, vann hon deras hjärtan.

Internerna fick hjälp på många sätt av Catherine. Hon samtalade med dem och skrev brev åt de som saknade läs- och skrivkunnighet. Många av de intagna fick även hjälp med olika ärenden på utsidan och till och med anhöriga till fångarna vände sig till henne för stöd och råd.

Lärde sig teckenspråk

En fånge som var blind fick besök av Catherine. Hon frågade om han kunde läsa blindskrift, varpå han svarade att han inte hade någon aning om vad det var för något. Catherine förklarade hur systemet fungerade för honom och ägnade sedan många månader åt att lära den blinde internen att läsa.

En annan fånge var dövstum och hade därför stora svårigheter att göra sig förstådd samt att umgås med andra. För att underlätta hans situation gick Catherine en kurs och lärde sig teckenspråk, på så sätt kunde hon tolka åt honom och se till att han blev förstådd både av sina medfångar och av vakterna.

Hennes kärlek och omtanke genomsyrade hela anstalten och fångarna kom att se Catherine som en ängel som sänts till jorden för att göra deras liv drägligare. De älskade och respekterade henne, precis som hon älskade och respekterade dem.

Dog i en bilolycka

/wp-content/uploads/content/inifran/sing-sings-angel/prison2.jpg

Under 17 år var Catherine Lawes Sing Sings ängel, men så en dag i oktober 1937 fick sagan ett tragiskt slut. En bilolycka tog hennes liv.

 Trots att Catherine dog, så visade det sig snart att hennes goda gärningar levde kvar. När nyheten om hennes bortgång nådde fångarna blev de chockade och en dyster stämning lade sig över Sing Sing. Begravningen skulle hållas utanför murarna, vilket fick fångarna att protestera. De begärde  att i alla fall få besöka anstaltschefens hem, där Catherines kropp låg till beskådan, för att därigenom visa sin respekt. Denna önskan beviljades och någon dag senare öppnades den södra grinden till Sing Sing. Flera hundra fångar – allt från mördare, till rånare och tjuvar – gick med tunga steg för att säga adjö till den kvinna som betytt allt för dem. Det fantastiska med detta var att inga vakter eskorterade dem. Med det egna samvetet och anstaltschefens tillit som enda bevakning, tog sig samtliga fångar till Catherine för att en sista gång visa hur mycket hon betytt för dem. En efter en passerade de hennes öppna kista och när alla var färdiga gick de i tystnad tillbaka till fängelset. Inte en enda fånge flydde denna, dag trots den uppenbara möjligheten; det hade vanärat Catherines minne.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.