Med rätt att bära kniv

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Hantverkaren kom körande med sin företagsbil, när han blev stoppad av tre civila poliser, som hade fått för sig att han var påtänd.

I bilen fanns även hans elvaåriga dotter och några kassar med matvaror. Poliserna genomsökte bilen men fann inget konstigt – då. Mannen ville gå upp till sin lägenhet med dottern och maten. Det fick han inte. Utan hon släpptes av och fick ta kassarna och gå hem.

Efter att mannen hade testats och fått vänta på resultatet i fem timmar, konstaterade man att han inte var drogad över huvud taget. Vad att göra? Släppa killen naturligtvis.

Men då kom man på att han bar kniv.

– Det var en morakniv som låg i mina arbetsbyxor, där jag också hade en tumstock, skiftnyckel och några skruvmejslar, förklarar hantverkaren.

Åtalades

Men en åklagare kom fram till att han skulle åtalas för att knivinnehavet. Nu har Solna tingsrätt granskat den här ”brottsligheten” och kommit fram till att det inte alls var brottsligt. Tingsrätten konstaterade att det inte kunde anses obefogat att han bar kniven, för att han inte efter jobbet direkt åkte närmaste väg hem efter jobbet.

Visst är det bra att vi nu vet att en hantverkare får ha arbetsverktyg i brallorna när han på väg hem från jobbet hämtar upp sitt barn och handlar lite käk. Men några frågor blir ändå obesvarade:

Vad kostade den här historien med tester och rättegång?

Kunde inte tre civila poliser ha ägnat sig åt något mer väsentligt?

Vilka andra yrkesgrupper blir misstänkta för något brottsligt för att de på väg från jobbet har med sig yrkesutrusning?

När jag, allt som oftast har med mig en kamera och inspelningsutrustning, kan jag då bli misstänkt för att jag tänker smygfotografera och i smyg spela in poliser som agerar underligt?

Kanske det. För det är mycket möjligt att det är precis vad jag är på väg att göra.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.