Därför behövs Para§raf

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Bonnier lägger under sig allt mer av det fria ordet i Sverige, genom olika uppköp. Därför är det så viktigt med fria röster som Para§raf.

Läste ifatt lite och hittade en artikel i Svenska Dagbladet och en på DN:s kultursida, se länkar nedan, som fick mig att inse att läget är värre än vad jag kunnat föreställa mig. När Bonniers dominans för 20-30 år sedan ifrågasattes, brukade jag försvara Bonnierfamiljens ägande:

– De olika enheterna är fristående. Inget hindrar till exempel Expressen att klappa till DN på ledarsidan, kunde jag säga.

Något som också hände till och från under den tid Bo Strömstedt var chefredaktör för Expressen.

Men hur ser det ut idag? När någon av Bonniers flaggskepp angrips, som DN, Expressen och TV4, så sluter man leden. Någon medieforskare borde titta närmare på det här.

Ett tips: Titta på avslöjandet av att den dåvarande TV4-profilen Trond Sefastson tog mutor. Granska de 3-4 första dagarnas rapportering om den händelsen. Hur vinklade Bonnierpressen det hela och hur vinklade övriga medier frågan? Jag vet för jag var som en av avslöjarna mitt uppe i det: Medierna i Sverige i stort gav stor uppmärksamhet åt att en så starkt profilerad reporter hade tagit mutor, medan Bonniers medier ägnade sitt huvudsakliga utrymme åt att skjuta på budbärarna.

Säkerligen finns det andra, kanske ännu tydligare och allvarligare händelser av det här slaget att granska.

Viktigare än någonsin

Därför är det viktigare än någonsin att det finns fristående röster som på intet sätt är uppknutna till Bonnier. De fristående bokförlagen försöker, men kan inte arbeta så fullt ut hur gärna de vill, då Bonnier kontrollerar de stora distributions- och försäljningsleden. Samma sak blir det om man försöker starta en fristående tidning.

Därför är Para§raf en sajt, som inte i något led kan påverkas av Bonnier. Eller för den delen av någon annan miljardärsfamilj. Vi har inte heller någon form av presstöd eller liknande. Kort sagt, vi är fristående i ordets hela mening.

Skrämmande om bokbranschen:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/pelle-andersson-bonniers-kvaver-nytankande

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bonniers-dominans-skapar-tystnad_7194601.svd


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.