Bra polisjobb!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Läste om mannen som hotade folk med en lång kniv i Gamla stan i Stockholm. Polisens ingripande var efter vad jag fått fram föredömligt.

Mannen hotade folk på gatan med en stor kniv som han viftade med. Alltså en akut situation som polisen måste sätta stopp för. Två poliser anländer och beordrar honom att släppa kniven och lägga sig ner, vilket han vägrar att göra. Han går istället närmare en av poliserna och viftar med den stora kniven.

I sådana situationer har det alltför ofta hänt, de senaste åren, att polisen skjuter ihjäl personen ifråga. Men inte denna gång. En polis tar sig runt så han kommer snett bakom mannen. Den kvinnliga polis som hotas skjuter mannen i benet och den som är bakom kan därmed tackla omkull mannen när han blivit distraherad av skottet i benet.

Därmed kunde man sätta på honom handbojor och åka iväg med honom till sjukhus i en ambulans. Den mycket allvarliga situationen blev avvärjd med minimala skador. Alltså ett mycket bra polisarbete.

Rädda poliser är farliga

Alltför ofta kan vi läsa om polisingripanden, i liknande situationer som den här, men som istället slutar med att en förvirrad människa skjuts ihjäl. Eller där en polis brassar iväg automatvapensalvor in i ett gym, därför att några klantiga unga killar med leksakspistoler har försökt sig på ett rån.

Rimligen handlar det då om olämpliga poliser. Rädda poliser som genom sin rädsla blir farliga och därmed inte kan hantera situationen.

De som ingrepp i Gamla stan var inget anabolstint specialkommando utan vanliga poliser. En piketbuss full med poliser kom till platsen först när allt var avklarat. Var det kanske därför det gick så bra? Gick att reda ut med så små skador.

Utvärderingar, som förhoppningsvis genomförs, av situationer där poliser ser sig tvingade att skjuta, befogat eller inte, borde leda till bättre intagning och utsortering i polisutbildningen. För de finns ju, de där poliserna som kan hantera drastiska situationer och som ser till att vi medborgare kan sova lugnare om nätterna.

Men de där andra poliserna finns också – beväpnade med skjutvapen – ute bland allmänheten. Måste de hinna döda en människa innan man kan sortera ut dem som totalt olämpliga för polisyrket. Eller i varje fall för tjänstgöring ute bland allmänheten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.