Fantastiskt bra!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Kvinnor är fortsatt underrepresenterade, löd rubriken. Uppenbart negativt alltså. Men är det inte precis tvärtom?

Det handlar om förtroendevalda i landets kommuner. Det är Statistiska centralbyrån som kommit med nya färska siffror, som visar att 43 procent av de förtroendevalda på den nivån är kvinnor.

Är det en negativ nyhet? Eller är det tvärtom väldigt glädjande? Går vi 20-30 år tillbaka, alltså en väldigt kort tid i ett historiskt perspektiv, så var kvinnornas andel oerhört mycket lägre. Och andelen kvinnor ökar hela tiden. Troligen utgör 43 procent världsrekord, eller i varje fall näst intill.

De bästa i riksdagen

De skarpaste politikerna sitter dock inte som förtroendevalda i kommunerna, utan i riksdagen. Där utgör kvinnor 45 procent av riksdagsledamöterna. Det var uppe i 47 procent men sjönk med 2 procent 2010, i och med att Sverigedemokraterna skamligt nog valdes in i riksdagen. Av deras ledamöter är bara 16 procent kvinnor.

Men trots det är Sverige ett av de länder i världen som har absolut högst andel kvinnor i den lagstiftande församlingen.

Kort sagt, det är väldigt bra! Och allting tyder på att det kommer att fortsätta i rätt riktning.

Den här typen av nyhetsvärdering, som tolkar sådana här siffror till något negativt, gynnar bara de som hävdar att, ”kärringar blir aldrig nöjda”.

En faktauppgift till, sedan ska jag sluta rabbla siffror: I landstingen är 48 procent av de förtroendevalda kvinnor.

Om nu bara kvinnor i Sverige slutar rösta på Sverigedemokraterna så kommer det nog att bli väldigt bra – på alla tänkbara sätt.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.