Rakbladstråden

Av Dick Sundevall 2012-06-08

Den är förbjuden för användning i civilt bruk i stora delar av världen men inte i Sverige. Här hittar vi den runt olika fängelser.

Ytligt sätt är bilden ovan en bild av stängsel och taggtråd. Men titta lite närmare. Det är inte vanlig taggtråd. Den taggtråd vi har runt hagar och liknande i Sverige är avsedd för att ge små stick och vara lite krånglig att sig förbi.

/wp-content/uploads/content/bilden/Taggtrad.jpgDen här är avsedd att skära in i mänsklig hud och vävnader. Därför är den konstruerad med något som liknar små rakblad.

Den är avsedd för krigssituationer och på nyhetsbilder har vi sett den utrullad för att hindra, eller i varje fall fördröja, fientliga styrkor att rycka fram. Eller för att hindra förtvivlade människor på flykt att ta sig in i ett annat land, som här på bilden till vänster.

Resulterar i brottsoffer

Den är alltså förbjuden i stora delar av världen för civilt bruk då den anses inhuman och ger så svåra skador. I Sverige är det uppenbarligen inte något skäl för att låta bli att använda den för civilt bruk. Därför kan den ses här och där runt olika svenska fängelser.

Den kan stå som en symbol för en alltmer hård och inhuman kriminalvård i Sverige. Som resulterar i att alltför många hatiska personer släpps ut ur landets fängelser. Vilket i sin tur resulterar i en försämrad rättstrygghet – och nya brottsoffer.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.