Kors i taket!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nu har en åklagare ifrågasatt vad hans myndighet har haft för sig! Det är inte bara ett trendbrott, utan något av en palatsrevolution.

Det är chefsåklagare i Umeå, Bengt Landahl, som nu begärt resning i ett av de fall Thomas Quick är dömd för. Återstår att se om det handlar om att Landahl verkligen anser att Quick även ska frikännas för det här mordet, eller om det tvärtom handlar om att man nu anser att man har ett fall där man tror sig kunna bevisa att Quick är skyldig?

Administrativt uppklarat

Under de dryga 30 år jag arbetat med rättsfrågor har jag aldrig upphört att förvåna mig över att åklagare, med ytterst få undantag, aldrig tillstår att de gjort fel. Det här har resulterat i att man ansett att fall är ”administrativt uppklarade” när någon fått resning och blivit frikänd. Vilket innebär att man anser att personen ifråga ändå är skyldig men att bevisen inte räckt till.

Så var fallet med till exempel hemvårdaren Joy Rahman. Formellt öppnades mordutredningen igen men i praktiken har inget gjorts. Och det trots att det inte är speciellt svårt att ringa in en specifik misstänkt person. En person som begått ett osedvanlig våldsamt mord mot en försvarslös äldre kvinna i hennes hem.

Mördare går fria

Detsamma gäller andra fall. Anser polis och åklagare att fallen är ”administrativt uppklarade” så kan det naturligtvis vara så någon gång. Men ska de få utgöra den ”domstol” som avgör den frågan?

Hur är det med de i många fall sadistiska mord som Thomas Quick dömdes för att ha utfört men som han nu friats från? Går mördarna fria ute bland allmänheten, medan de poliser och åklagare som fick Quick dömd har fullt upp med att klargöra för sig själva och andra att de minsann inte gjort något fel?

Med jämna mellanrum reses kravet på att vi i Sverige behöver någon form av sanningskommission. Det är inga rättshaverister som står bakom dessa krav, utan oroade allmänt respekterade personer med olika yrkeskompetenser. Hur långt ska det behöva gå innan en sådan kommission blir en absolut nödvändighet?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.