Mögel som dödar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Idag publicerar vi den andra artikeln om Mögelskandalen på Tidaholmsfängelset. Människor har skadats för livet.

Nästan alla har erfarenhet av problem med mögel. Daghem och skolor som måste saneras eller till och stängas under en period. Hyreshus som får mögelproblem och måste saneras. Villor där mögelhalter i källaren mäts inför försäljningar för att eventuella köpare ska få nödvändig information.

Åtgärdas

Men när man upptäcker mögelproblem så åtgärdas det skyndsamt, då vi numer vet hur allvarliga skador det kan leda till. Men icke så på Tidaholmsfängelset. År efter år påtalar personalen där problemet. Men inget händer. Man pratar med anstaltsledningen, JO-anmäler och gör allt för att få stopp på sin hälsofarliga arbetsplats. Men inget händer.

Personalen är där åtta timmar per dygn fem dagar i veckan. Det är illa nog. Men där finns också de intagna. Fångarna. De är där 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året.

De har gjort grova brott för att hamna på Tidaholm – men de ska inte torteras genom att få dödliga sjukdomar under tiden de avtjänar sina straff.

Att svensk kriminalvård är en tung byråkratisk betongklump har vi vetat länge. Men att den helt nonchalerar att personalen och de intagna åsamkas dödliga sjukdomar – det är något nytt.

Se vidare den avslöjande artikeln: Mögelhärvan på Tidaholm växer

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.