Falskt erkännande igen!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Den 22-årige mannen erkände att han knivhuggit sin systers sambo till döds. Tingsrätten dömde honom trots att det inte fanns någon stödbevisning.

Redan i samtalet till SOS Alarm erkände mannen att det var han som hade utdelat knivhuggen. Han åtalades för mord men hävdade att det var nödvärn. Tingsrätten dömde honom till fyra års fängelse för dråp.

Men Svea hovrätt friar nu honom honom helt. Det kan ha varit mannens syster som utdelade knivhuggen, anser hovrätten. Man konstaterar attingen teknisk bevisning styrker erkännandet. Och i det inspelade SOS-samtalet hörs en upprörd kvinna skrika i bakgrunden:

– Det var jag som högg. Ta inte på dig skulden.

Men hur?

Men hur kan sånt här gå till? Åklagare ska inte åtala om de inte har något som stöder ett erkännande. Även en slö och ointresserad advokat ska kunna påtala detta. Och en domstol ska inte döma enbart på ett erkännande.

Ett grovt brott är ingen fotbollsmatch där man vinner om man får dit någon, genom att domaren inte ser vad som var fel.

Det gamla talesättet, hellre tio skyldiga som går fria än en oskyldig som döms, är inte bara en tom floskel. Det står för att man ska ha marginaler när någon döms. Står för att man ska kunna vara övertygad bortom rimligt tvivel.

Fler och fler sådana här fall uppmärksammas nu. Och förr eller senare blir det även dags att ta om rättegången rörande Knutbyhaveriet, då det även där handlar om ett falskt erkännande. Och med all sannolikhet även om en mördare som går fri – ute bland allmänheten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.