Morötter och piska

Av Dick Sundevall 2012-05-31

Du slipper kanske att åka in! Den nya påföljdsutredningen presenterades idag. Ser riktigt bra ut, vid en första snabb genomgång. Innehåller både morötter och piska men faktiskt – mest morötter.

I korthet går det ut på att den som ska dömas för första gången till fängelsestraff upp till ett år, slipper krypa in. Det blir istället en villkorlig dom som kan kombineras med olika åtgärder, som husarrest och elektronisk boja. Eller olika former av program som ska genomgås för att ta itu med drogberoenden av olika slag.

– Det här har prövats i många länder med gott resultat, sa regeringens utredare, presidenten för Svea hovrätt, Fredrik Wersäll, vid sin presentation av utredningen.

Han tillade att man inte har inte sett några tecken på att brottsligheten ökar på grund av det här. Och att det ändå inte går att göra något vettigt för Kriminalvården under ett kort fängelsestraff.

– Men sedan är det en pedagogisk uppgift att förklara för allmänheten varför det här är bra, sa Wersäll.

Unga vuxna får hårdare straff

Brott som utförs i åldern 18-20 år, ska i större utsträckning behandlas som vuxna när straffet bestäms.

– Men dom ska fortfarande inte kunna dömas till livstids fängelse, säger Fredrik Wersäll.

Dagsböter kommer att ändras så att lägsta summan blir 4 000 kronor, om utredningens förslag går igenom.

En kontroversiell fråga man tittat på är om en person erkänner och i övrigt medverkar i utredningen, underförstått berättar vad andra har gjort, så ska han kunna få någon form av straffrabatt.

– Men det innebär inte att vi inför det amerikanska systemet där en brottsling kan göra en deal med åklagaren, understryker Wersäll.

Tids nog ska det här upp till beslut i riksdagen och vad som då finns kvar av utredningen återstår att se. De få korta uttalanden som justitieminister Beatrice Ask gjort, tyder redan nu på viss tveksamhet till en del av vad Wersäll lagt fram.

Para§raf lär få anledning att återkomma till den här utredningens förslag ett antal gånger framöver.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.