Assange och samlagen

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Vad har Assange egentligen gjort? Det kan vi inte veta. Har han gjort något brottsligt eller handlar det om två kvinnor som ångrat att de låg med honom?

De två kvinnorna som efter att ha haft någon form av relation med Assange under en period och sedan gått till polisen och anmält honom, har blivit uthängda på nätet. Jag kan lika lite som någon annan veta vad som egentligen hänt. Men jag tycker förbannat illa om pöbelfasoner. Och jag tycker lika illa om folkdomstolar – och mediedomstolar.

Alla vi som varit könsmogna i några tiotal år kan säkert minnas ett och annat samlag som vi ångrar. Men få av oss försöker göra en polissak av det. Jag utgår ifrån att det är samma sak för de här kvinnorna, tills motsatsen eventuellt är bevisad.

De får reda på, efter en tids relation, att ingen av dem är kvinnan med stort K i Assanges liv. Men är det därför, i någon form av hämnd som de går till polisen? Eller handlar det om att han faktiskt har begått sexbrott? Båda delarna är lika jävliga – och de enda som vet svaret på vad som verkligen har hänt, är de två kvinnorna och Assange själv.

Sex självklara fakta:

  1. Assange har inte mer rätt än någon annan att begå sexbrott. Oavsett hur fantastiska saker han gjort i sitt arbete med WikiLeaks.
  2. Det är oerhört starka krafter som vill komma åt Assange.
  3. Att smutskasta honom som våldtäktsman måste rimligen vara ett av de mest effektiva vapnen för att tysta honom och hans organisation.
  4. Tidigare försök av samma slag har förekommit mot honom.
  5. Svenska åklagare och domstolar har i en del fall, milt uttryckt, varit vingliga när det handlat om sexbrott. Därför har Högsta domstolen gått in och försökt styra upp det hela. Att det blivit så beror på det gamla vanliga, svenska domstolar klarar inte att stå emot tillfälliga opinionsyttringar – antingen det gäller narkotikabrott, MC-brottslighet eller sexbrott.
  6. Sverige har tidigare agerat med stor undfallenhet mot USA. Att CIA-folk får landa på Bromma för att med den svenska regeringens godkännande flyga personer till utländska fängelser där de sannolikt ska torteras, är något som skrämmer – och manar till eftertanke.

Ingen tillfällighet

Jag tror inte att de två kvinnorna medvetet har ingått i någon konspiration. Men jag är helt säker på att väldigt starka krafter har utnyttjat det som har hänt – vad det nu är. Därmed har man också utnyttjat de två kvinnorna.

Och – jag tror att risken är väldigt stor för att Julian Assange kommer att utlämnas till USA efter en tid i Sverige. Man torde vara mer än lovligt naiv om man tror att det är en ren tillfällighet att lilla Sveriges statsminister helt plötsligt får en framträdande föredragande uppgift i internationella sammanhang – utan anledning – när USA styr. Och likaså att det skulle vara en tillfällighet att vi just nu ska få besök av en av världens mäktigaste politiker, USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

USA:s regering ser Assange som en spion och kommer att göra allt för att han ska behandlas därefter. Och i USA kan man dömas till döden för spioneri. I Australien vill en stark opinion välja honom som parlamentsledamot.

Personligen ser jag honom som en person som gjort ett av modern tids viktigaste avslöjanden, med den stora risk det innebar. Men därmed har han inget frikort för sexbrott, om han nu har gjort sig skyldig till något i den vägen.

 

Mer om Assange och läget idag, kan man läsa här i min debattartikel. Hög tid att förhöra Assange.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.