Rånare och rånare

Av Dick Sundevall 2014-07-07

En kille rånande glassbilen på 2 500 kronor. En annan var med och fick ihop 25 miljoner på ett rån, varav inte en krona har kunnat hittas av polisen.

När jag gick på Journalisthögskolan körde jag taxi extra på nätterna. Då hade vi ett speciellt till synes oskyldigt ord som vi använde över radion, och som innebar att vi kunde behöva hjälp.

Vi använde det när vi trodde att det fanns risk för att vi skulle bli rånade av passagerarna.

Användandet av det här ordet resulterade i att man snabbt hade ett antal lediga taxibilar efter sig. Ibland både framför, bakom och på sidorna.

Farlig situation

Om sedan passagerarna fick för sig att det var en bra idé att försöka råna taxiföraren så blev det snabbt en väldigt farlig situation – för passagerarna. Ett antal uppjagade taxiförare med batonger eller domkrafter i händerna, är inte att leka med.

Den som rånar en taxiförare, eller ett biträde i en närbutik, eller som den där knäppskallen som gav sig på glassbilen – benämns rånare.

Det avancerade handplockade gäng som under månader planerar ett tillslag mot en värdedepå och kommer över 20 miljoner eller mer – benämns också rånare.

Just nu är det några tiotal som befinner sig någonstans där emellan som specialiserat sig på butiker som säljer guld och smycken.

De som tjänar mest

Men de som gör mest pengar i rånarbranschen är rimligen de företag som utvecklar olika former av skyddsutrustningar. Speciella GPS som sys in i värdeväskor, eller läggs inne i sedelbuntarna i from av ytterst små tingestar. Eller utvecklar olika former av sofistikerade skydd för de bilar som kör värdetransporter.

Sverige tillhör de länder som är världsledande på sånt här. Det beror på att man i många andra länder har med sig vakter när stora summor transporteras. Dessa är utrustade med automatvapen och skjuter ihjäl eventuella rånare utan att tveka. Så där behövs inga förfinade speciellt utrustade väskor att förvara pengarna i. Där kan de bära omkring pengarna i något som motsvarar Konsumkassar om de så vill.

Men nog är det vettigt att vi har den ordning vi har. Rena eldstrider mellan beväpnade vakter och rånare ute på gatorna bland folk, ska vi nog vara glada att vi slipper. Vi såg ju hur det gick när några unga rånare med leksakspistoler blev beskjutna av en rädd polis i Stockholms city och skott efter skott brakade in i ett gym.

Knutby del 10: Slutet på början

Idag 16.00 publicerar vi vår tionde och sista artikel, i den här omgången, om Knutbyhaveriet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.